To WordPress or not to WordPress

Wist je dat de programmeertaal Python is geschreven in de programmeertaal C? Niet voor niets wordt de basisversie van Python dan ook wel eens aangeduid als CPython. Waarom niet gewoon direct in C programmeren? Het antwoord op deze vraag kan je overal op internet vinden. En er zal blijken dat niemand het echt weet. Maar dat iedereen natuurlijk wel een mening heeft…

Wist je dat WordPress is geschreven in PHP? Waarom dan niet gewoon direct in PHP programmeren? Eenzelfde soort vraag, en eenzelfde antwoord. Maar hier is het antwoord nog eenvoudiger. Hadden we het bij Python en C over soortgelijke zaken (beide programmeertalen), bij WordPress en PHP gaat het over verschillende zaken: een Web Content Management Systeem en een programmeertaal. 

 

Open source

Python is open source. PHP is open source. Heel veel is tegenwoordig open source, en dat is een goede zaak, al is het alleen maar dat het allemaal gratis is. MySQL is ook open source. Wat een verschil met het oude dBase, wie kent het nog, met een prijskaartje van honderden guldens (wie kent díe nog). Terwijl de open source producten van tegenwoordig zoveel meer kunnen. Het is voor de geïnteresseerde IT-er momenteel een gouden tijdperk. Je kan knutselen tot je een ons weegt, en allemaal gratis! En wat ook open source is, en waar we nu wat meer in gaan duiken, is WordPress. Daar is een gratis versie van, maar ook betaalde versies met nog veel meer mogelijkheden.

WordPress

Wanneer je een website wil bouwen zijn daar heel veel manieren voor. Je kan heel eenvoudig in notepad wat html-code intikken en dit uploaden naar ruimte die je hebt gekocht bij een provider. Een kind kan de was doen. Maar dat wil je eigenlijk niet meer tegenwoordig. Je wil een systeem hebben waar je snel heel mooie websites kan maken, als het kan zonder programmeren. We leven in 2021 tenslotte, en als we op Mars een buisje met gruis kunnen vullen, zou er ook iets moeten zijn waarmee je eenvoudig websites zou kunnen maken toch? En gelukkig is dat er, en het heet WordPress, waarvan de laatste versie ondertussen 5.7 is.

De WordPress website(s)

De site van wordpress zelf geeft al aardig aan wat je met WordPress kan. Enkele ‘snippets’ van deze site:

• Meest populaire webbouwer ter wereld

• 42 % van alle sites gehost op WordPress

• Een site bouwen. Je product verkopen. Een blog starten.

• Het is eenvoudig

• Maak elke website die je maar wilt

• Geen code, geen handleidingen, geen grenzen

• Trek de aandacht met professioneel ontworpen thema’s

• Ontwerpen zonder ontwerper

• Bouwen met blokken

Bovenstaande geeft al aardig weer wat WordPress kan. En als kers op de taart hieronder nog een aantal websites, gebouwd in WordPress, waar je aan kan zien wat er allemaal mogelijk is:

Houston Zoo – See them. Save them. Een prachtige dierentuinsite.

PROTEST Officiële Website | Sinds 1993 | To get there! Een Nederlandse site van sportkleding.

Welcome to the Obama Foundation Die Obama, still going strong…

Ceremony Coffee Roasters: Order Coffee, Find Cafés, Shop Gear, Learn Voor iedereen die van koffie houdt…

Hoe?

WordPress is een omgeving waarin niet geprogrammeerd hoeft te worden. Je hoeft dus ook geen PHP te kennen. De grenzen van de toepoassingsmogelijkheden van WordPress zijn die van je fantasie: je kan het zo gek niet verzinnen of het is mogelijk: forums, lidmaatschapsites, leerbeheersystemen, webshops, noem maar op. Maar om al dit moois te kunnen maken moet je wel enige kennis hebben:

Een trainingsserver in kunnen richten op je PC

• ‘Je weg vinden’ in alle mogelijkheden van pagina- en blogontwerp

• De achterliggende techniek begrijpen

• Vertrouwd raken in de wondere wereld van thema’s en plug-ins

Maar nadat je de mooiste site ter wereld hebt gemaakt, komt daar natuurlijk onderhoud bij. Zelf heb ik me altijd afgevraagd waarom iets wat je in de wondere wereld van de ICT hebt gebouwd onderhoud nodig heeft. Wanneer je een ijskast koopt, ga je er toch van uit dat die 10 jaar gewoon zijn werk doet? Maar goed, zelfs een elektrische fiets heeft zo nu en dan een software-update nodig, dus die ouderwetse instelling van dat iets gewoon moet werken totdat het ‘op’ is moet ik maar eens vergeten.

Je moet er ook nog voor zorgen dat je WordPress site vindbaar is, je moet nadenken over toegangsrechten, backups, ook iets als meertaligheid (internet kent geen taalgrenzen tenslotte) en dat soort zaken. Dus gewoon het ouderwetse beheer en onderhoud.

Tenslotte

Maar gelukkig is daar ook nog StarTel, als redder in de nood. Mocht je geïnteresseerd zijn in WordPress en de ongekende mogelijkheden daarvan (ja, ook de website van StarTel is in WordPress gemaakt, dus ze weten waar ze het over hebben) dan kan je contact opnemen over de tweedaagse najaarstrainingen die op stapel staan.

Stay Connected

More Updates

IT Talentprogramma 2022

Inleiding In een grijs verleden was je al een IT Talent als je tot 16 kon tellen. Want dan had je kans dat je wist

Ransomware in 2021

Wat is ransomware en hoe kan je je bedrijf beveiligen? Gegevensinbreuk, cyber-aanvallen, en ransomware aanvallen zorgen ervoor dat honderden bedrijven per jaar moeten sluiten. Ransomware

Microsoft Security Operations Analyst (SC-200)

In maart van dit jaar (2021 meld ik maar even voor de duidelijkheid) introduceerde Microsoft een aantal security certificaten, waaronder SC-200: Microsoft Security Operations Analys.

Op de hoogte blijven van de nieuwste trainingen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven nieuwsbrief