Groningen op groen! Het is de broedplaats voor IT volgens…

Groningen op groen! Het is de broedplaats voor IT volgens… startel 7050 4

De provincie Groningen is volop in het nieuws. Negatief over aardbevingen, positief over technologische ontwikkelingen, werkgelegenheid en investeringen van innovatieve bedrijven. Aardbevingen en technologie blijken echter een logisch verband te hebben. We gingen erover in gesprek met Marco Verleun, Open Source trainer bij StarTel en stelden hem 4 inspirerende vragen over onze regio. Dit is zijn persoonlijke verhaal en persoonlijke visie. We beginnen allereerst met een kritische vraag:

Vraag 1: Zijn er verschillen tussen regio’s als het gaat om IT opleidingen?

De mentaliteit van IT’ers is volgens Marco in het noorden van het land vaak net even anders. “Ze gaan eerst ergens mee aan de slag en als kennis noodzakelijk blijkt te zijn, wordt er naar een opleiding gekeken. In de Randstad is dat anders. Certificeringen en theoretische marktwaarde zijn noodzakelijk om de constante concurrentiestrijd met andere kandidaten te kunnen winnen. Je moet gewoon de juiste papieren hebben”. Een kritische noot misschien, maar je zou dit beeld ook kunnen typeren als, ‘de Groninger’ of ‘de noorderling’, als die al mocht bestaan, die gewoon meer houdt van ‘eerst doen in de praktijk en dan zien wat nodig is’.

Vraag 2: Hoe belangrijk zijn IT opleidingen voor deze regio?

Marco’s visie is dat opleidingen wel steeds belangrijker worden, omdat Groningen een broedplaats voor IT talent aan het worden is. Zo is er een toenemend aantal nationale en internationale datacenters, denk aan Google in de Eemshaven, dat zich in Groningen vestigt en zorgt voor extra werkgelegenheid en een economische impuls. “Een prima ontwikkeling, die erom vraagt om deze regio nog meer van de juiste IT kennis te voorzien”, aldus Marco.

Vraag 3: In welke IT opleidingen is het slim te investeren?

Er is een groot tekort aan Open Source specialisten, o.a. op het gebied van Red Hat Linux, Ansible en Docker, legt Marco uit. IT’ers die Open Source kennis tot zich nemen en de juiste certificaten behalen zullen door de schaarste hogere salarissen gaan verdienen dan bijvoorbeeld netwerkspecialisten. Dat komt volgens Marco omdat Open Source de wereld van IT echt op z’n kop zet en zorgt voor razendsnelle vernieuwing, o.a. op het gebied van IoT en data. Dat het slim is om in Open Source kennis te investeren, onderstreept hij met een actueel en herkenbaar voorbeeld:

Aardbevingdetectie in Groningen

Onze hele maatschappij wordt steeds slimmer door het massaal kunnen meten en analyseren van data. Stel dat je de gegevens van aardbevingen wilt meten. Dan kan je op een aantal plekken hele dure sensoren neerzetten. Of is dat een te traditionele benadering? Want, misschien mis je dan wel een bepaald gedeelte, omdat daar een sensor ontbreekt. Een oplossing zou kunnen zijn om een applicatie te bouwen waarmee heel veel inwoners van de provincie Groningen en daarbuiten via hun sensitieve smartphone de data verzamelen en automatisch doorgeven. Daarmee krijg je ongetwijfeld een beter totaalbeeld.

Vraag 4: Heb je nog meer Open Source voorbeelden?

Geïnspireerd door het aardbevingsvoorbeeld stelden wij Marco de vraag voor nog meer voorbeelden. “Ken je Flightradar24?”, was daarop zijn vraag. Op deze website kan je alle wereldwijde vluchtbewegingen live zien, omdat duizenden mensen van over de hele wereld een signaal op de computer registeren als het desbetreffende vliegtuig boven hun hoofd zit, en dit doorgeven aan Flightradar24. Of heb je je weleens gerealiseerd dat de Marslander, die o.a. allemaal mooie foto’s maakt, ook Linux is, omdat dat de manier is waarop de technologie zich altijd zal blijven doorontwikkelen. “Je kunt moeilijk een bericht naar Mars sturen dat je de support voor versie x,y of z gestopt hebt”. Dat was en mooie, inspirerende afsluiter.

Doe je mee om Groningen nog beter op de kaart te zetten?

Groningen op groen? Dan jouw carrière ook op groen! Laat je goed informeren over de prachtige mooie IT kansen die zich op het gebied van Open Source aandienen, onder andere op het gebied van Linux. Het is nu de tijd om samen te innoveren!

Stay Connected

More Updates

De maand van de cybersecurity

Cybersecurity, wat is dat nou eigenlijk, en waarom moet je er iets vanaf weten? En waarom is oktober de ‘maand van de cybersecurity’?
Wat heeft het eigenlijk met voetbal te maken? Je komt dan te weten hoe je je teweer kan stellen tegen al die vervelende ransomware en phising en dergelijke.
Voor de antwoorden op deze interessante vragen: lees deze blog.

IT Talentprogramma 2022

Inleiding In een grijs verleden was je al een IT Talent als je tot 16 kon tellen. Want dan had je kans dat je wist

Op de hoogte blijven van de nieuwste trainingen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven nieuwsbrief