Het waarom, wat en hoe van een POP

Het waarom, wat en hoe van een POP
Het waarom, wat en hoe van een POP 2

Een POP? Ja, maar dan wel in de betekenis van persoonlijk ontwikkelingsplan. Bij veel bedrijven zullen ze ongetwijfeld aan het einde van 2019 door de werknemers gemaakt zijn. Heb jij ‘m ook gemaakt? Omdat we een nieuw decennium in zijn gegaan waar ‘overleven’ nog meer om kennis zal draaien leek het ons als ICT opleider goed om hier nog eens extra aandacht aan te geven.

Waarom een POP?

Het woord ‘persoonlijk’ geeft al aan dat het om de ontwikkeling van de werknemer gaat, maar natuurlijk heeft dat een positief effect op de hele organisatie. Immers is de kans groter dat werknemers in dienst zullen blijven als zij zich mogen ontwikkelen en er kansen zijn om door te groeien. Daarnaast creëer je met extra kennis en expertise in jouw bedrijf een voorsprong op concurrenten. Geen enkel bedrijf kan daarom zonder POP in 2020 is onze mening.

Wat zit er in een POP?

In een POP wordt de huidige situatie beschreven en wensen aangegeven van de medewerker waar hij of zij naartoe wil groeien. Dit kan overigens ook een carrière switch zijn naar een andere functie. Daarnaast wordt in een POP beschreven welke middelen er nodig zijn om de gestelde doelen te bereiken.

Hoe wordt een POP besproken?

Werkgevers zullen werknemers met ambitie waarderen. Daarom is het bespreken van een POP altijd een gelijkwaardig gesprek. Vanuit persoonlijke ontwikkelpunten kunnen immers ook interessante voordelen voor de organisatie ontstaan. Belangrijk is dan ook om voor een POP goed de tijd te nemen en werknemers als eerste het woord te geven en vooral uit te laten praten. Vervolgens kan de manager, of coach, aangeven hoe de werkgever de ontwikkeling van de desbetreffende medewerker ziet. Mogelijk kan een werknemer ook een nieuwe rol binnen de organisatie gaan hebben waar hij of zij nog niet van op de hoogte was. Wij zien de laatste maanden steeds meer verzoeken voor omscholingstrajecten richting ICT-functies.

Een belangrijke tip tot slot

Als het om ambitie en doorgroei gaat is het van belang om de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers niet alleen op papier te hebben staan, maar het vooral uitvoerbaar te maken. Maak de doelstellingen in het POP-formulier daarom SMART, Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Door zowel de werknemer als de manager dit formulier te laten ondertekenen, weten beide partijen waar ze aan toe zijn en kunnen de activiteiten in de agenda worden ingepland.

Kunnen we helpen?

Er zijn meerdere manieren om personeel te ontwikkelen. Als een werknemer bijvoorbeeld een carrière switch wil maken en echt door wil groeien naar een ander vakgebied dan is een gedegen opleiding de meest voor de hand liggende manier. Echter kan er ook een ontwikkelingsbehoefte vanuit een team of groep komen. In die gevallen is het ook mogelijk om ‘op maat’ een workshop, een opleiding op locatie of een traineeship / traject op maat aan te bieden. Bijvoorbeeld om gezamenlijk bepaalde vaardigheden te ontwikkelen. We helpen er graag bij.

Voor het aanvragen van een handige template van een POP waarmee je zelf aan de slag kunt gaan, klik hier.

Een intelligent 2020 toegewenst voor de hele organisatie!

Stay Connected

More Updates

De maand van de cybersecurity

Cybersecurity, wat is dat nou eigenlijk, en waarom moet je er iets vanaf weten? En waarom is oktober de ‘maand van de cybersecurity’?
Wat heeft het eigenlijk met voetbal te maken? Je komt dan te weten hoe je je teweer kan stellen tegen al die vervelende ransomware en phising en dergelijke.
Voor de antwoorden op deze interessante vragen: lees deze blog.

IT Talentprogramma 2022

Inleiding In een grijs verleden was je al een IT Talent als je tot 16 kon tellen. Want dan had je kans dat je wist

Op de hoogte blijven van de nieuwste trainingen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven nieuwsbrief