Deel op:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on xing

Hoe word je functioneel beheerder?

Inleiding

Op de een of andere manier kwam de vraag bij mij naar boven of je zonder kosten functioneel beheerder kan worden. Dus in Google ingetikt ‘kosteloos functioneel beheer’. Je moet wat. Een van de bovenste zoekresultaten bestond uit een website met als titel ‘Functioneel beheer – Aandacht & Passie voor het vak’. Dat klinkt interessant, dacht ik, en zeker wanneer er groot op de website de vraag: ‘Wat is functioneel beheer’ verschijnt. Helaas is het antwoord redelijk ontwijkend: ‘Dat is een vraag waar we niet zomaar één antwoord hebben’.

Eigen antwoord

Wat is functioneel beheer? Daar ga ik een eigen antwoord op formuleren, en dat antwoord is gevormd door mijn eigen ervaringen. Let op: functioneel beheer is het laten functioneren van systemen. Nounou, hoor ik veel lezers denken, is dat alles? Ja, maar er zit wel wat achter natuurlijk. Om te beginnen lijkt het een beetje overbodig: systemen (bijvoorbeeld informatiesystemen) functioneren toch gewoon? Wat moet je daar nou aan doen? Wat is beheer eigenlijk? En daar gaan veel mensen de fout in: informatiesystemen (we zullen het daar voortaan over hebben) functioneren nooit altijd probleemloos. Dat heeft met de complexiteit van de systemen te maken, dat heeft met de altijd veranderende omgeving van de systemen te maken, noem maar op. Ik heb altijd, ook toen ikzelf nog teammanager functioneel beheer was, als leidende uitspraak gehad: een informatiesysteem is geen koelkast.

Koelkast?

Wat een grappige overgang. Ja, ik ben in een lollige stemming, dat mag ook weleens in deze vervelende tijden, met Covid en ‘voetbalsupporters’. Een koelkast koop je, die koelt een jaar of tien, twintig zonder problemen, en geeft dan de geest (meestal sluit hij niet meer goed en koelt niet meer). Geen onderhoud en beheer nodig. Maar een informatiesysteem is ten eerste complexer, ten tweede duurder, ten derde onduidelijker, ten vierde…. noem maar op, dan een koelkast. Er moet dus iemand zijn die de vinger aan de pols houdt, die problemen tracht te voorkomen, die bepaalde informatie uit het systeem kan halen en duiden, die de gebruiker uitlegt waarom je juist op die knop moet drukken, die de wensen van gebruikers voor aanpassing aan het systeem netjes op papier zet, noem maar op. Op dit moment lijkt een prima naam voor een functioneel beheerder een ‘vingeraandepolshouder’. Alle gekheid op een stokje,  ik hoop dat het nu duidelijk is wat ik bedoel.

Hoe word je functioneel beheerder?

Velen zullen wel de ‘nature-nurture’ discussie kennen. Dat gaat erover of sommige zaken zijn aangeboren of aangeleerd. Wanneer er een baby geboren wordt, zal niemand ooit hebben gezegd ‘kijk eens wat een leuk functioneel beheerdertje’. Daar kunnen we uit afleiden dat functioneel beheerders niet worden geboren maar gemaakt. En langzamerhand gaat deze blog een iets serieuzere kant uit. Dat een goede functioneel beheerder goud waard kan zijn voor een bedrijf staat buiten kijf. De eindgebruiker weet hem of haar te vinden, de FB (ik ga vanaf nu de afkorting gebruiken, want dat tikt een heel stuk makkelijker dan elke keer maar weer functioneel beheerder tikken) is goed op de hoogte van de mogelijkheden van de systemen, en kan bijvoorbeeld ook goed meedoen met acceptatietests, en schudt zo een functionele specificatie voor een systeemaanpassing uit de mouw. Een manusje van alles lijkt het wel, en eigenlijk is dat ook zo, een soort ‘spin in het web’. Daar afficheren FB’s zich graag mee.

Opleidingen

FB bevindt zich in principe aan de kant van de gebruiker. Het is dus geen IT functie. Maar wel een grensgeval… Want de FB zal vaak te maken krijgen met IT-ers, en het is dus erg nuttig de taal van de IT een beetje te spreken. Je moet als FB dus in ieder geval enige interesse in IT hebben. Hieronder noem ik een aantal trainingen die van pas komen op de weg naar FB:

• BiSL. Afkorting van Business information Services Library. Dit is een framework waarin Functioneel Beheer en Informatiemanagement een plek vindt. Ofwel: hoe kan ik deze twee zaken op een nette en complete manier in mijn bedrijf inzetten, door middel van het gebruiken van ‘best practices’, ofwel wat heeft zich in de loop der tijden bewezen. Af te sluiten met een hooggewaardeerd certificaat BiSL (bijvoorbeeld bij EXIN).

• ITIL. Information Technology Infrastructure Library. Een framework voor het inrichten van beheersprocessen binnen een IT-organisatie. Evenals BiSL bestaat dit uit ‘best practices’. En ook weer hier een mooi certificaat te halen.

• TMAP. Test Management Approach. Een Nederlandse uitvinding, waarmee op een gestructureerde manier kan worden getest. Testen is steeds belangrijker geworden in de loop der jaren. Een FB zal bijvoorbeeld een grote rol kunnen spelen bij acceptatietesten (waarbij de eindgebruiker het op te leveren systeem moet gaan ‘accepteren’) en dus is goede kennis over testen voor een FB altijd aan te bevelen.

• SQL/Databases. Heel vaak zullen FB’s queries moeten maken, lijstjes uitdraaien, noem maar op. Daar zijn dan query-talen voor, zoals SQL. Ook kennis van opslagmethoden, databases, komt altijd van pas. Eigenlijk zou iedereen wat van SQL moeten weten, maar dat zeg ik alleen maar omdat SQL een hobby van me is. 

Bovenstaande zijn vier trainingsrichtingen aangegeven. Veel kennis zal de FB echter ook in de praktijk moeten opdoen. Er zijn ongelooflijk veel zelf geschreven applicaties in omloop, waar geen eigen training voor bestaat, maar waar ‘training on the job’ voor nodig is. Maar bovenstaande opleidingen geven wel een stevige basis. 

 

Conclusie

Tja. Functioneel beheerder. Een vak waar je veel van je kwaliteiten kwijt kunt. Waar je moet overleggen met zowel de (eind)gebruiker als met de IT-er. Een hoog gewaardeerd vak. Waar je jezelf in kan blijven ontwikkelen. De IT ontwikkelt zich razendsnel (denk aan de cloud en IoT bijvoorbeeld), en in de slipstream daarvan ontwikkelt FB zich mee. Want om de cirkel rond te maken: de koelkast van nu is niet meer die van vroeger. De koelkast is onderdeel van IoT aan het worden en zelfs die moet gaan worden beheerd. Je zou het er koud van krijgen.

Stay Connected

More Updates

De maand van de cybersecurity

Cybersecurity, wat is dat nou eigenlijk, en waarom moet je er iets vanaf weten? En waarom is oktober de ‘maand van de cybersecurity’?
Wat heeft het eigenlijk met voetbal te maken? Je komt dan te weten hoe je je teweer kan stellen tegen al die vervelende ransomware en phising en dergelijke.
Voor de antwoorden op deze interessante vragen: lees deze blog.

IT Talentprogramma 2022

Inleiding In een grijs verleden was je al een IT Talent als je tot 16 kon tellen. Want dan had je kans dat je wist

Op de hoogte blijven van de nieuwste trainingen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven Nieuwsbrief

De Startel Certificeringsposters

Startel heeft speciaal voor jou de Startel Certificeringsposters ontwikkeld. 

Vraag de posters nu gratis aan!

Aanvragen Microsoft poster

Aanvragen Mile2 poster