ICT is nog altijd een populaire branche en dat houdt nog lang niet op. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar programmeurs en veel mensen denken daarom aan een carrière switch. Wanneer je wilt leren programmeren, komen daar de benodigde vragen bij kijken. Hoe begin je? En welke functies kun je ermee uitoefenen? In dit blog nemen we je mee door de wereld van programmeren. Zo weet je precies welke stappen je moet zetten om een ervaren programmeur te worden.
Wat is programmeren?
Programmeren kan een moeilijk definieerbaar begrip zijn, zo blijkt uit een onderzoek van AG Connect. Hoe moeilijker de programmeertaal, hoe meer programmeurs het werken met deze taal als programmeren zien. Programmeren kun je ook eenvoudig zien als schrijven in codes, om de computer te vertellen wat deze moet doen. Deze omschrijving is natuurlijk erg simplistisch en zal te niet doen aan het werk dat experts uitvoeren. Maar voor beginners maakt het in één opslag duidelijk wat de werkzaamheden zijn.

Wat kan je ermee?
Eigenlijk bestaat de hele ICT uit programma’s. Want computers, of het nu een spelcomputer, een pc of een mainframe is, moet je precies vertellen wat ze wanneer moeten doen. Als je kan programmeren kan je dus een computer opdragen om opdrachten uit te voeren. Dat kan je zo breed mogelijk opvatten. Wanneer je op internet bijvoorbeeld een formulier invult, kan je programmeren dat het vakje ‘achternaam’ niet leeg mag blijven. Je kan programmeren dat je geen leeftijd in kan geven die hoger is dan 120. Maar je kunt ook veel ingewikkelder zaken programmeren. Je kan de aanvraag van een burger, die een bijstandsuitkering wil hebben, programmeren, en daar komt behoorlijk wat bij kijken. Je moet bijvoorbeeld alle wettelijke regelingen gebruiken bij het ontwikkelen van je programma.
De functie die je ermee bekleedt, is die van programmeur. Je kunt als programmeur in de dagelijkse werkzaamheden verschillende taken uitvoeren. Iedere taak wordt ook wel aangeduid met een eigen functie:
- App developer: apps ontwikkelen.
- Web developer: websites bouwen.
- Game developer: games ontwikkelen.
- Big dataspecialist: ook wel bekend als big data engineer/scientist; je maakt software oplossingen voor en analyseert big data.
- Robots maken.
Door nieuwe technologieën zijn naast deze bekende banen een aantal nieuwe functies ontstaan:
- Virtual Reality developer.
- Augmented Reality developer.
- Internet of Things expert.
- Blockchain developer.
Leren programmeren: welke programmeertaal?
Een programmeertaal een tool, waarmee je opdrachten geeft aan de computer. Twee computertalen die misschien wel het bekendst zijn, zijn Java en Python. Deze worden door programmeurs gezien als concurrenten, terwijl je met beide talen in principe alles kan doen wat je maar kan verzinnen. De een is echter wat uitgebreider (je moet voor Java meer schrijven voor hetzelfde resultaat), de ander is wat minder snel. Daardoor hebben ze beide een eigen toepassingsgebied. Wel is het zo dat kennis van een van deze twee talen zeker aan te raden is, wanneer je je werk wil maken van programmeren en een verdere loopbaan in de ICT wilt.
Een ander jarenlang bekende programmeertaal is Cobol (Common Business Oriented Language), een taal die specifiek is gemaakt om bedrijfsproblemen op te lossen. Je kon er heel eenvoudig gegevens mee manipuleren en grote hoeveelheden data opslaan. Deze taal wordt achter de schermen nog veel gebruikt. Daarnaast zijn nog vele andere programmeertalen bekend.
Voorbeelden van front-end programmeertalen:
- HTML.
- CSS.
- JavaScript.
- TypeScript.
- React.
- Angular.
- Visual Basic.
Voorbeelden van back-end programmeertalen:
- PHP.
- Ruby.
- Python.
- Java.
- SQL.
- C#.
- C/C++.
- Objective-C.
- Swift.
- Pascal.
- Golang.
- R.

Het verschil tussen Python en Java is groot. Is het dan nodig om Java te leren, als je met Python hetzelfde sneller kan bewerkstelligen? Het antwoord is: ja, dat kan. Het gaat er namelijk om wat het doel van Hello World is. Namelijk controleren of alles werkt en of de programmeertaal goed geïnstalleerd is, zodat je ermee verder kan. Dit is de basis van je gehele project. Met de tijd wordt deze basis wel korter. Zo nam ‘Hello World’ in Cobol wel een heel A4 in beslag.
Jezelf leren programmeren
Het is erg leuk om te kunnen programmeren. Het is soms minder leuk om iets te moeten programmeren wat niet lukt. Dat is zo’n beetje het verschil tussen hobby en werk. Je kunt het echter ook zien als een uitdaging om een moeilijk probleem ‘uit te programmeren’. Dat ligt voor een heel groot deel aan het bedrijf en de leidinggevenden die er werken. Maar dat geldt voor elke werkzaamheid. Als je programmeren leuk vindt, en je van jouw hobby je beroep wilt maken, dan liggen er genoeg kansen voor jou op de arbeidsmarkt.
Wil je leren hoe jij een professionele programmeur kan worden? Schrijf je dan in voor het IT-talentprogramma! Je krijgt de kans op een leuk beroep binnen de ICT, waarbij je opgeleid wordt om te werken in een uitdagende omgeving en je kunt je bij ons blijven ontwikkelen.
Leren programmeren voor beginners
Door te leren programmeren, ontwikkel je analytische en probleemoplossende vaardigheden. Programmeren vereist dat je logisch nadenkt en complexe problemen oplost. Dit soort denken kan ook nuttig zijn op andere gebieden van jouw leven.
Bovendien biedt het leren van programmeren nieuwe kansen. Als je eenmaal de vaardigheden hebt om software te ontwikkelen, kun je producten en/of diensten bieden die door mensen over de hele wereld gebruikt kunnen worden.
Nu je weet wat de voordelen zijn van het leren van programmeren, gaan we bespreken hoe jij aan de slag kunt.
De eerste stap is om te beslissen welke programmeertaal je wilt leren. Door te onderzoeken zul je ontdekken welke programmeertaal het meest geschikt voor jouw project is. Zodra je een programmeertaal hebt gekozen, kun je beginnen met het leren van de principes en met het oefenen.
Waar begin je met programmeren?
Er zijn op internet veel testen waarmee je kan checken of je enige aanleg hebt voor programmeren. Natuurlijk zijn die niet waterdicht, maar het is een aardige start. Jammer genoeg, en let hier goed op, wordt bij het grootste deel van deze tests getest of je al vaardig bent in een bepaalde programmeertaal. Terwijl je juist wil leren programmeren! Dus je moet eigenlijk een soort ‘aptitude test’ doen, of je er aanleg voor hebt dus.
De beste start is daarom het volgen van een programmeercursus. Als je hierover twijfelt: ze zijn ook gratis beschikbaar. Hieruit kun je al een aantal zaken afleiden:
- Vind ik programmeren leuk?
- Heb ik aanleg voor programmeren?
- Begrijp ik de gegeven uitleg?
Niet voor iedereen zal de overgang naar programmeren snel en soepel verlopen. Je moet er ook bij stilstaan dat het met de tijd gemakkelijker gaat. Als je genoeg oefent en meer kennis van de betreffende taal opdoet. Uiteindelijk weet je ook bij andere vakgebieden nooit of je het daadwerkelijk leuk zou vinden. Door te oefenen zul je kennis opdoen, waardoor jij steeds bekwamer wordt in jouw vakgebied.
Startel biedt vele programmeertrainingen. Zowel voor beginners als ervaren programmeurs. Je kunt met onze begeleiding dus je carrière binnen de programmeerwereld opbouwen. Je kunt bij ons terecht voor bijvoorbeeld:
Wanneer je al een baan hebt, is het een goed idee om je leidinggevende te vertellen dat je graag de ICT in wil en zeer gemotiveerd bent om trainingen te volgen. Jouw werkgever heeft namelijk een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken om trainingen te volgen.. Maak er gebruik van!
Veelvoorkomende fouten voor beginnende programmeurs
Wanneer je begint met programmeren, is het goed dat je beseft dat je in het startblok van een nieuwe carrière of expertise staat. Vergelijk jezelf niet met die superprogrammeur, die alle problemen als een razende oplost. Wanneer je eenmaal aan het programmeren bent, en het lukt allemaal nog niet zo goed, wees dan niet meteen teleurgesteld. Zet door, en je zal zien dat het uiteindelijk goed uit zal pakken. Programmeren lijkt een heel klinische bezigheid, maar vergeet niet dat er ook heel veel creativiteit en ervaring bij komt kijken.
Dit zijn enkele tips die jou kunnen helpen om een professionele programmeur te worden:
- De meest voorkomende fout is het niet begrijpen van de zinsbouw van de programmeertaal. Zorg ervoor dat je de documentatie leest en de principes van de programmeertaal begrijpt voordat je begint met programmeren.
- Een andere veelgemaakte fout is het niet gebruiken van beschrijvende variabelen. Bij het programmeren is het belangrijk om variabelen te gebruiken die logisch en gemakkelijk te begrijpen zijn. Dit maakt jouw code gemakkelijker te lezen en te debuggen.
- Ten slotte is het belangrijk om jouw code te testen. Zorg ervoor dat jij jouw code grondig test voordat je jouw product of dienst aanbiedt. Dit zal je helpen om eventuele bugs te vinden voordat ze een probleem worden.
Omscholing op latere leeftijd
Het is natuurlijk een enorme uitdaging: midden in je loopbaan je om te scholen tot ICT’er. Gelukkig is er genoeg vraag naar programmeurs. Dus wanneer je bijvoorbeeld de kans krijgt om een omscholingstraject naar Java-programmeur te doen, zeg daar dan geen nee tegen. Sterker nog: gebruik je energie om tegen alle vooroordelen van werkgevers op te boksen, die niet geloven dat jij een goede programmeur bent of wordt.

Basisprogrammeren leren
Programmeren is interessant, uitdagend en je kan er ook nog goed je brood mee verdienen. Het vergt inspanning, natuurlijk, maar het is inspanning die beloond wordt. Er zijn genoeg mogelijkheden en met doorzettingsvermogen kom je ver. Daarnaast zijn er verschillende banen waarin je terecht kunt, dus er zit altijd iets bij dat aansluit op jouw wensen. Leren programmeren loont zich dus.
Ben jij geïnteresseerd in programmeren? En wil je beginnen, maar weet je niet waar of met welke programmeertaal? Neem dan gerust contact met ons op. Dan willen wij samen met jou kijken welke stappen jou kunnen helpen om een professionele programmeur te worden.