Let een beetje op elkaar, maar vergeet ook jezelf niet! shutterstock 1408742999 1024x512 1
Let een beetje op elkaar, maar vergeet ook jezelf niet! 2

Ineens leef je in een surrealistische wereld. De zon schijnt, je wilt erop uit, maar de straten zijn leeg en mensen blijven thuis. De werkelijkheid is dat dit het moment is om na te denken. Want hoe ziet de wereld er voor jou uit als de lente en de zomer weer verdwenen zijn? Zelf kwam ik tot een interessante conclusie toen ik mijzelf de vraag stelde welke beroepen nu sterker uit de strijd komen, omdat zij een belangrijke rol vervullen in onze maatschappij.

Het begint met vier actuele vragen:

Wat is voor veel Nederlanders op dit moment de grootste verandering?

Je zult niet lang na hoeven te denken; het is namelijk dat een groot gedeelte van de werkende bevolking ineens moet wennen aan thuiswerken en online vergaderen met collega’s. (Soms met de kinderen op schoot)

Hoe vermijden jonge, maar ook steeds meer oudere mensen het bezoek aan de supermarkt?

Precies, zij gaan online bestellen vanaf laptop, PC, smartphone of tablet en profiteren van de gemakken die hen dit oplevert. De kans dat zij dit gedrag volhouden is groot.

Op welke manier blijven mensen onderling toch met elkaar verbonden?

Doordat er allerlei digitale platformen ontstaan waardoor mensen elkaar informeren, raad en advies geven en kennis tot zich nemen. En vergeet ook niet het videobellen met oma of opa.

En tot slot de hamvraag:

Waardoor wordt er waarschijnlijk een snellere oplossing gevonden tegen het coronavirus?

Het antwoord is door het analyseren van data afkomstig van grootschalig bevolkingsonderzoek en de mogelijk aanwezige antistoffen bij mensen.

Welke beroepen sterker uit de strijd komen?

Mijn persoonlijke conclusie: Beroepen die met ICT te maken hebben. Bedrijven die tijdens de vorige recessie al besloten om meer of volledig online te werken zullen aanzienlijk minder schade ondervinden. Daarnaast zullen datawetenschappers, specialisten op het gebied van digitale veiligheid, web-bouwers en mensen met verstand van online werken altijd hun waarde behouden. Het is nu de tijd om dat ook voor jezelf te beseffen. Zelfs cruciale beroepen, zoals in de zorg, kunnen niet meer zonder ICT- en datakennis.

Vergeet ook jezelf niet…

Dat betekent dat je nu in de zon kunt zitten en je beseft dat je misschien niet in de juiste branche werkzaam bent of dat alles compleet is stilgevallen. Dan kan je voorsorteren door zelf meer ICT kennis tot je te nemen. Gewoon online, omdat dat nu noodzakelijk kan zijn of je er extra tijd voor hebt. Kijk maar eens hier wat dat voor je inhoudt of kijk naar dit bericht wat ik recent op mijn LinkedIn pagina geplaatst heb.

Graag tot ziens! En let ook op elkaar…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *