Horloge op laptop.

Pak de grip terug op je agenda: 7 tijdmanagement tips voor marketeers

Hylke Bosma

Hylke Bosma

01 mei 2025
10 minuten om te lezen
Tijd te kort, te veel op je bord en altijd dat gevoel dat je achter de feiten aanloopt? Je bent niet de enige. In deze blog neem ik, Hylke Bosma, hoofd marketing bij Startel, je mee in de wereld van effectief tijdmanagement voor marketeers. Deze blog is zorgvuldig samengesteld op basis van mijn eigen ervaring in de marketingpraktijk, gecombineerd met waardevolle inzichten van één van onze NOBTRA-gecertificeerde mastertrainers. Verwacht geen theoretisch verhaal, maar direct toepasbare tips die je helpen meer overzicht, focus en rust te creëren in je werkdag.

Als mede marketeer herken je het vast: je start de dag met een planning. Maar nog voor je goed en wel op gang bent, vliegen de spoedverzoeken je om de oren. Een collega wil “even snel” hulp bij een presentatie. Een klant belt met een dringende vraag, en je inbox stroomt vol. Tussendoor pingelen de notificaties van e-mail en Teams onafgebroken. Voor je het weet wordt jouw agenda volledig bepaald door andermans verzoeken en kom je aan je eigenlijke werk nauwelijks toe.

Uit een onderzoek onder 1.400 kenniswerkers bleek zelfs dat “aan te veel dingen tegelijk werken” (multitasken) voor 60% de grootste productiviteitskiller is, gevolgd door onduidelijke prioriteiten (31%) en te veel verzoeken van anderen (28%)​. Marketingprofessionals besteden hierdoor gemiddeld nog maar 36% van hun tijd aan het werk waarvoor ze eigenlijk zijn aangenomen​. Hoe blijf je dan productief en bewaak je je tijd in zo’n hectische omgeving? Hieronder deel ik 7 concrete tips die mij enorm hebben geholpen om de regie over mijn werkdag terug te pakken.

1. Stel je prioriteiten scherp

Begin iedere werkdag met het bepalen van jouw belangrijkste taken. Dus niet van een ander. Zonder duidelijke prioriteiten schiet je namelijk direct in de reactiemodus en laat je automatisch anderen jouw dag volledig invullen​. Je rent van ad-hoc klus naar klus. Je mist daarbij deadlines en werkt ’s avonds laat nog om het in te halen. Volgensmij is dat het perfecte recept voor stress en burn-out​. Bedenk daarom iedere ochtend welke 2 à 3 taken écht voorrang hebben op die dag. Deze MIT’s (Most Important Tasks) vormen jouw leidraad. Uit onderzoek van Wrike blijkt dat onduidelijke prioriteiten een grote oorzaak zijn van productiviteitsverlies. Dus bewust de keuze te maken wat je eerst doet, houd je volledig de controle. Focus eerst op deze kerntaken voordat de drukte en chaos begint. Zo voorkom je dat je dag al vol zit voordat je aan jouw eigenlijke werk toekomt.

2. Reserveer ‘focustijd’ in je agenda

Laat je agenda niet elke keer volledig vollopen met meetings, maar blokkeer juist ook tijd voor jouw focuswerk. Officieel heet deze techniek Time blocking. Laten we dit concept voor nu even de turbotijd noemen. Het is een redelijk eenvoudige techniek. Je plant vaste momenten in je kalender voor de echte belangrijke taken. Zie het maar als een belangrijke meeting met jezelf. In een dynamische marketingomgeving waarbij je constant met meerdere campagnes en deadlines te maken hebt, helpt dit je om aandachtig te werken aan wat echt telt​. Tijdens de turbotijd werk je onafgebroken aan één taak of project. Doordat je die periode afschermt van vergaderingen en andere werkzaamheden, kun je je energie en creativiteit richten op die taak. Dit bevordert een diepe concentratie en verhoogt jouw productiviteit. Dit komt doordat je minder afgeleid raakt door brandjes tussendoor​. Communiceer trouwens wel even naar collega’s dat je in die blokken niet bereikbaar bent. Ga desnoods even op een andere plek zitten. Na afloop kun je weer op hun vragen ingaan.

Een laptop op een bureau tijdens focus tijd

3. Beperk afleidingen zoveel mogelijk

Continue afleiding is funest voor je productiviteit. Elke keer dat je gestoord wordt door een melding of telefoontje, raak je uit je concentratie. En kost het je flink wat tijd om er weer in te komen. Onderzoek van de Universiteit van Californië laat zien dat het wel 23 minuten duurt om na een onderbreking weer volledig gefocust verder te werken​. Dus. even dat “korte vraagje” van vijf minuten kan je gewoon bijna een halfuur aan effectieve werktijd kosten. Bovendien vergroot elke ‘interruptie’ de kans op fouten. Slechts een paar seconden naar je whatsappje of snapchatje bekijken kan er al toe leiden dat je daarna dubbel zoveel fouten maakt in je werk​. Het loont dus ten alle tijden om afleidingen proactief te verminderen. Hierbij enkele tips om dit te doen:

  • Schakel meldingen uit: Zet tijdens de turbotijd je telefoon op stil. Zet ook je pop-ups van e-mail, chat of social media uit​. Zo word je niet telkens in de verleiding gebracht om “even te kijken” en kun je ongestoord doorwerken.

  • Plan communicatiemomenten: In plaats van constant je mail of Slack te checken, plan twee à drie vaste momenten per dag om berichten te behandelen. Buiten die tijden laat je je inbox gesloten. Zo beheer jij wanneer je reageert, in plaats van elke binnenkomende ping direct aandacht te geven.

  • Ga alleen zitten: Zoek een rustige plek om te werken aan belangrijke taken. Doe indien mogelijk een koptelefoon op of sluit je kantoor deur als signaal dat je even niet gestoord wilt worden. Een rustige omgeving helpt je om in die Turbo flow te komen. Juist daarin lever je als marketeer vaak je beste ideeën en werk.

4. Pak de regie over je eigen grenzen

Tijd is kostbaar en je hebt er maar weinig van. Wees daarom selectief met verzoeken van collega’s die je komen storen met weer een nieuw spoedje. Je kunt zeker ‘ja’ zeggen, zolang je maar duidelijk maakt wat de impact hiervan is op je al bestaande werkzaamheden. Doe dit door transparant te communiceren over welke andere taken je daardoor eventueel moet uitstellen of laten vallen. Je geeft helderheid en creëert automatisch begrip. Voorbeeld: “Ik kan dat zeker voor je doen, alleen betekent dit wel dat ik de planning voor project X even aan de kant moet leggen. Vind je dat goed?”

Met deze aanpak geef je je gesprekspartner inzicht in jouw werklasten. Hoe fijn is dat? Door deze techniek toe te passen blijf je proactief regie houden over jouw agenda en voorkom je onnodige stress en overbelasting.

Mocht je nou écht merken dat een verzoek niet past of natuurlijk echt geen prio heeft. Dan blijft ‘nee’ zeggen altijd een optie. Zie dit echter wel als noodoplossing. En als je dan nee zegt, leg dan altijd kort en vriendelijk uit waarom dit verzoek op dit moment niet haalbaar is. Zo houd je de relatie met je collega’s goed en zorg je ervoor dat zij jou begrijpen.

5. Laat ruimte voor onvoorziene taken

Hoe goed je je week ook inplant, Spoedjes zullen altijd blijven komen. Anticipeer daarop door niet simpelweg elke minuut dicht te timmeren. Bouw bewust buffers in. Plan bijvoorbeeld 20% van je werkdag oningevuld in. Wanneer er dan een dringende taak of spoedje opduikt, dan heb je speelruimte om die op te vangen. Een marketingteam dat agile (scrum) werkt, plant bijvoorbeeld in een sprint niet 100% vol. Die houden ook wat capaciteit achter de hand voor spoedklusjes.

Dus. Reserveer elke dag een blok tijd voor onverwachte klussen of verschuifbare taken. Stel desnoods op je to-do lijst onderscheid tussen “prio 1 taken” (moeten vandaag gebeuren) en “prio 2 taken” (belangrijk maar eventueel later of door iemand anders)​. Komt er iets urgents tussendoor, dan kun je een prio 2 taak doorschuiven. Zo boek je alsnog voortgang op je kerntaken, terwijl je flexibel blijft voor urgente zaken​.

Man kijkt naar zijn online agenda

6. Doe één ding tegelijk (vermijd multitasken)

Misschien is deze punt een beetje voordehand liggend. Toch trappen veel marketeers in de valkuil. Velen denken efficiënter te zijn door te multitasken. Een social post inplannen terwijl je ook een briefing schrijft en tussendoor dan ook nog even die chatberichten beantwoordt. In werkelijkheid versplinter je daarmee je aandacht. Je brein moet constant schakelen en dat gaat ten koste van je concentratie en geheugen​. Uit onderzoek van Stanford blijkt dat mensen die veel dingen tegelijk proberen te doen, aanzienlijk slechter presteren op eenvoudige geheugentests dan mensen die zich op één ding richten​. Heavy multitaskers zijn vaker automatisch afgeleid en verliezen langzaam aan het vermogen om te focussen​. Niet voor niets gaf 60% van de professionals in de eerder benoemde enquête van Wrike aan dat te veel tegelijkertijd doen de grootste belemmering voor hun productiviteit is . De oplossing: single-tasking. Richt je op één taak tegelijk, afronden, en dán door naar de volgende. Je zult merken dat je sneller klaar bent en minder fouten maakt. Moet je toch schakelen tussen projecten (wat in marketing soms onvermijdelijk is), probeer dan te werken per project of thema in plaats van door elkaar. En het zal waarschijnlijk aanvoelen alsof je minder doet. Maar geloof me de kwaliteit en snelheid van je werk zullen juist toenemen.

7. Focus op je kerntaken. Delegeer of automatiseer de rest

Probeer jezelf zoveel mogelijk te bevrijden van taken die eigenlijk niet door jou gedaan hoeven te worden. Kijk kritisch naar al je taken en vraag je af: “Zit dit eigenlijk wel in mijn takenpakket?”.  Welke acties kan alleen jij uitvoeren en behoren echt tot de kern van jouw marketingfunctie? Alles wat daarbuiten valt kun je beter delegeren of automatiseren​. Durf daarbij taken uit handen te geven. Tijd voor een voorbeeld. Stel je bent een marketingmanager. Maak gebruik van je collega’s. Vraag een junior marketeer om alvast benodigde content te verzamelen Jij kan je hierdoor richting op de strategie en creatieve beslissingen. Terugkerende klusjes, denk aan social media posts of nieuwsbrieven versturen, kun je waar mogelijk automatiseren met tools. Of nog beter, zet ze alvast klaar. Door minder tijd te verspillen aan spoedjes hou je automatisch je meer energie over voor werk dat echt waarde toevoegt (en dat vaak ook nog leuker is om te doen). Door dit zo in te zetten vergroot je eigen productiviteit. Je zorgt ook nog eens voor dat projecten sneller vooruit komen. Tot slot geeft het je mentale rust. Je weet dat de minder cruciale taken geregeld worden, terwijl jij je kunt bezighouden met de marketingactiviteiten die jouw expertise nodig hebben.

Kernwaarden zijn onmisbaar voor een goede, vaste structuur.

Moeite om het écht toe te passen?

Vind je het lastig om deze tips écht toe te passen in de praktijk? Dat is helemaal niet gek. Weten wat je moet doen is vaak makkelijker dan het ook daadwerkelijk doen. Tijdens onze trainingen ga je dieper in op jouw eigen patronen en leer je waarom goede adviezen soms niet blijven hangen. Samen met een professionele trainer ontdek je wat jij nodig hebt om wél in actie te komen en blijvende verandering te realiseren. Nieuwsgierig? Bekijk onze trainingen en ontdek wat ze voor jou kunnen betekenen.

  • Ontdek de training: Timemanagement de basis

    Deze timemanagement training is ideaal voor iedereen die regelmatig moeite heeft met plannen en behoefte heeft aan praktische handvatten om in de toekomst beter te kunnen organiseren en plannen. Deze timemanagement training is ideaal voor iedereen die regelmatig moeite heeft met plannen en behoefte heeft aan praktische handvatten om in de toekomst beter te kunnen organiseren en plannen.

    Bekijk de training

  • Of ga een stap verder: Timemanagement gevorderd

    Deze training is bedoeld voor iedereen die het gevoel heeft dat er meer nodig is dan basis timemanagementtips om grip te krijgen op een gezonde balans tussen de taken en de tijd die je hebt voor die taken, en om meer grip te krijgen op een gezonde balans tussen werk en privé. Na de basistraining de beste volgende stap.

    Bekijk de training