Maandag - Vrijdag

8:15 - 17:00

Lavendelheide 12,
9202 PD, Drachten

info@startel.nl

050-5028888

UWV Scholingsbudget

UWV Scholingsbudget UWV logo
UWV Scholingsbudget cropped

In 2023 zal het Tijdelijk Scholingsbudget UWV nog steeds beschikbaar zijn voor personen met een WW- of WIA-uitkering die geïnteresseerd zijn in omscholing naar kansrijke beroepen, oftewel krapteberoepen. Het hoofddoel van dit scholingsbudget is het verminderen van langdurige WW- en WIA-uitkeringen, en het tegengaan van personeelstekorten in deze krapteberoepen.

Krapteberoepen in Nederland

Er is momenteel veel vraag naar personeel in sectoren zoals onderwijs, zorg, techniek, ICT en de financiële wereld, waar bepaalde functies als krapteberoepen worden beschouwd. Voorbeelden van deze functies zijn verpleegkundige, leraar, elektromonteur, data analist en accountant.

Hoeveel is het bij- omscholingsbedrag van het UWV?

Hoewel de ‘Regeling tijdelijk scholingsbudget UWV’ al enkele jaren bestaat, is het budget vanaf 1 januari 2021 aanzienlijk verhoogd naar €5.000 inclusief BTW. Dit bedrag blijft ook in 2023 beschikbaar voor WW-ers en WIA-ers die het willen uitgeven aan trainingen en opleiding.

Hoe vraag ik het UWV omscholingsbudget aan?

Hoewel de ‘Regeling tijdelijk scholingsbudget UWV’ al enkele jaren bestaat, is het budget vanaf 1 januari 2021 aanzienlijk verhoogd naar €5.000 inclusief BTW. Dit bedrag blijft ook in 2023 beschikbaar voor WW-ers en WIA-ers die het willen uitgeven aan trainingen en opleiding. 

Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op! Dan bespreken we alle mogelijkheden met je qua bij- en omscholing in de ICT.

UWV Scholingsbudget UWV scholings afb

Kan ik STAP-budget aanvragen en het UWV scholingsbudget?

Ja, het STAP-budget van €1.000 incl.btw en het Scholingsbudget lopen naast elkaar. Het STAP-budget is beschikbaar voor een veel bredere doelgroep, waaronder werkenden. Het UWV Scholingsbudget is echter alleen beschikbaar voor mensen met een WIA-uitkering of WW-uitkering. Het bedrag van dit budget is €5.000 incl. btw.

Welke krapte beroepen zijn er in de ICT?

De vraag naar banen in de ICT blijft groeien en er zijn verschillende redenen waarom dit het geval is. Ten eerste is de wereld steeds meer afhankelijk van technologie en digitalisering. Dit geldt niet alleen voor grote bedrijven, maar ook voor kleinere bedrijven en zelfs individuen die technologie gebruiken om hun dagelijkse activiteiten uit te voeren. 

Daarnaast zorgt de opkomst van nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie, blockchain en het Internet of Things voor nieuwe mogelijkheden en uitdagingen. Bedrijven hebben behoefte aan experts op deze gebieden om hun bedrijfsprocessen te optimaliseren en nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. 

Bovendien heeft de coronapandemie de digitale transformatie versneld en ervoor gezorgd dat bedrijven meer online zijn gaan werken. Hierdoor is er een grotere vraag ontstaan naar IT-professionals die kunnen helpen bij het opzetten en onderhouden van virtuele werkplekken en communicatiehulpmiddelen. 

Kortom, de groeiende afhankelijkheid van technologie, de opkomst van nieuwe technologieën, de versnelde digitale transformatie en de aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden maken de ICT-sector tot een van de meest veelbelovende sectoren voor werkgelegenheid. Hier enkele krapteberoepen in de ICT-branche volgens het UWV: Functioneel beheerder, Systeembeherder, Netwerkbeheerder, Dataspecialist, IT-security Specialist, ICT Help- en servicedeskmedewerker, Software Tester, Developer, Applicatiebeheerder, ICT Consultant, BI Specialist en nog veel meer!

UWV Scholingsbudget Krapteberoepen website