Kinderen zonder gedoe naar bed? Scrum!

Kinderen zonder gedoe naar bed? Scrum! KinderenzondergedoenaarbedScrum1

Scrum is een populaire methode in het bedrijfsleven om projecten te doen. Maar het kan ook heel goed werken in je gezin. Daar kwam Frank de Wit achter, toen hij met zijn vrouw en kinderen ging scrummen om het avondritueel makkelijker te maken.
“Het duurde soms anderhalf uur voordat iedereen op bed lag en er was af en toe discussie”, zegt Frank, die vier kinderen heeft. “Dat vonden wij niet alleen vervelend, maar de kinderen ook. Dat kon beter en toen heb ik voorgesteld om te gaan ‘scrummen’.”Koppeltje duikenOp zijn werk gebruikt Frank Scrum, waarbij ze gebruik maken van een scrumbord. Daarop worden alle taken binnen het project ingedeeld in drie kolommen: te doen, mee bezig en gedaan. Dit zag hij als uitkomst om structuur aan te brengen in het naar bed gaan. Zo hoopte hij tijd te winnen.”We gingen met z’n allen om de tafel om te bedenken wat er gedaan moet worden voor het slapen”, legt Frank uit. “Bij het scrummen wordt iedereen betrokken, dus de kinderen moeten ook zelf input leveren. Er kwamen snel zinnige ‘taken’, maar ook minder zinnige zoals koppeltje duiken. Er moest volgens hen ook iets leuks tussen.”

De ‘taken’ werden op kaartjes getekend en die werden opgehangen, klaar voor de nieuwe aanpak. “Mijn vrouw was na de eerste avond erg verrast hoe goed het werkte. Er was geen discussie wie als eerste uit bad moest, maar ze wilden allemaal als eerste. Dan konden ze door met het volgende kaartje en was er nog tijd over voor een verhaaltje.” Het kostte steeds minder tijd voordat iedereen in bed lag, het gezin redt het nu binnen een half uur.

“Als de kinderen op tijd klaar zijn, verdienen ze het ‘voorlees-kaartje’. En als dat een keer iets later is, bijvoorbeeld omdat het mis ging, krijgen ze die ook. Het is belangrijk dat ze leren dat het mis kan gaan en nadenken hoe het een volgende keer anders kan”, legt Frank uit. “Alleen als ze hebben lopen klieren, dan krijgen ze geen verhaaltje.”

Blijven praten

Er wordt veel besproken tijdens het scrummen geeft Frank aan. “Voor het slapen hebben we het er met z’n allen over hoe het ging. Wat ging goed, wat ging slecht en wat doen we de volgende keer anders? Het is een goede manier om het te hebben over gedrag, gevoel en wat je wilt bereiken.” Zo stellen zijn kinderen zelf voor om andere dingen te proberen of kaartjes toe te voegen of weg te halen.

“Koppeltje duiken is gesneuveld. Die kostte volgens de kinderen te veel tijd. En mijn zoontje stelde laatst voor dat hij het zonder kaartjes wil proberen. Dat wil ik wel zien, dus dat gaan we uitproberen. Ik merk aan mijn oudste dochter dat het avondritueel door de kaartjes een automatisme is geworden en ze ze eigenlijk niet echt meer nodig heeft.”

Het ‘visvoeren-kaartje’

Het enige wat nog wel lastig is, zijn kaartjes met klusjes in huis. “Het ‘visvoeren-kaartje’ schiet er ’s avonds soms nog wel eens bij in”, lacht Frank. “Maar ik denk dat je bij klusjes altijd wat meer zal moeten blijven sturen voordat het een automatisme wordt. Dat kaartje rouleert namelijk ook, dus daar helpen we bij.”

Ondanks het enthousiasme komt er wel eens een dipje in het scrummen, maar het gezin pakt het elke keer wel weer op. “Zeker in de vakantie is er tijd om dingen uit te proberen. Dus dat doen we dan ook. Het belangrijkste is dat we de invloed van de kinderen meenemen en blijven praten over hoe het gaat.” legt Frank uit. “Naar bed gaan was niet het leukste moment van de dag, maar nu gaat het erg goed.”

Klik hier voor meer informatie over onze Scrum opleiding >>

Bron: rtlnieuws.nl

Stay Connected

More Updates

De maand van de cybersecurity

Cybersecurity, wat is dat nou eigenlijk, en waarom moet je er iets vanaf weten? En waarom is oktober de ‘maand van de cybersecurity’?
Wat heeft het eigenlijk met voetbal te maken? Je komt dan te weten hoe je je teweer kan stellen tegen al die vervelende ransomware en phising en dergelijke.
Voor de antwoorden op deze interessante vragen: lees deze blog.

IT Talentprogramma 2022

Inleiding In een grijs verleden was je al een IT Talent als je tot 16 kon tellen. Want dan had je kans dat je wist

Op de hoogte blijven van de nieuwste trainingen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven nieuwsbrief