auteur: Fredou
29 april 2024
4/29/2024
7 minuten om te lezen

Een carrière als software tester

In de snelgroeiende ICT-sector is de functie van een software tester cruciaal voor het succes van elk softwareproductie. Het is de software tester die ervoor zorgt dat applicaties optimaal werken en voldoen aan de verwachtingen van gebruikers. In deze blog verkennen we de spannende wereld van software testen en bieden we waardevolle tips voor degenen die overwegen om software tester te worden.

Werkzaamheden van een software tester

Wat doet een software tester?

Software testen gaat over veel meer dan het vinden van bugs. Een software tester is betrokken bij het analyseren van software op basis van verschillende eisen, het waarborgen van de kwaliteit, en het vaststellen dat het product voldoet aan alle specificaties van de opdrachtgever(s). Een software tester heeft niet alleen technische expertise nodig, maar ook sterke communicatieve vaardigheden en een oog voor detail.

Een testniveau bestaat uit verschillende testactiviteiten die gezamenlijk georganiseerd en beheerd worden. De testniveaus zijn verwant aan andere activiteiten binnen de softwareontwikkeling.

Hier zijn enkele testniveaus:

• Componenttesten: Componenttesten is gericht op het verifiëren van de functionaliteit van specifieke, geïsoleerde onderdelen van de software of het systeem. Hierbij is het de bedoeling is om fouten te identificeren in de afzonderlijke onderdelen voordat het onderdeel wordt geïntegreerd met andere onderdelen van de software of het systeem.
  • Integratietesten: Bij integratietesten wordt gecontroleerd of verschillende modules of diensten goed met elkaar samenwerken. Deze testen zijn belangrijk wanneer individuele softwaremodules worden gecombineerd om een geïntegreerd systeem te vormen.
  • Systeemtesten: Dit is een uitgebreide test die de volledige en geïntegreerde softwaretoepassing beoordeelt. Systeemtesten controleren of de gehele applicatie voldoet aan de specifieke vereisten van de opdrachtgever(s).
  • Acceptatietesten: Bij acceptatietesten wordt de software getest in een realistisch scenario door de eindgebruiker. Acceptatietesten verifiëren of de software voldoet aan de zakelijke behoeften.

Er zijn verschillende soorten testtechnieken binnen de softwareontwikkeling. Iedere testtechniek richt zich op verschillende aspecten van een softwareproduct, waardoor je als software tester een uitgebreid beeld krijgt van de prestaties en de kwaliteit van de software.

Hier zijn enkele testtechnieken:

• Niet-functionele testen: Deze testen richten zich op de niet-functionele aspecten zoals prestaties, schaalbaarheid, gebruiksgemak en betrouwbaarheid van de software. Voorbeelden hiervan zijn prestatietesten, stress- en belastingtesten, en gebruikstesten.
  • Functionele testen: Deze testen richten zich op de functionele aspecten van de software, om te controleren of de software voldoet aan de verwachtingen. Dit omvat het testen van gebruikersomgevingen, API’s, databases, beveiliging, client/server-applicaties en de functionaliteit van de software.

De zeven testprincipes van ISTQB

International Software Testing Qualifications Board, afgekort als ISTQB, is een organisatie die internationaal erkende trainingen ontwikkelt en certificaten biedt op het gebied van software testen. ISTQB heeft zeven testprincipes bedacht om software testers te helpen om hun werk zo efficiënt mogelijk uit te voeren.

Dit is zijn de zeven testprincipes:

• Testen toont de aanwezigheid van fouten aan, niet de afwezigheid: Dit principe benadrukt dat het primaire doel van testen is om fouten op te sporen. Het is belangrijk om te begrijpen dat een software tester nooit kan bewijzen dat er geen fouten zijn; het kan alleen aantonen dat er fouten zijn gevonden.
  • Uitputtend testen is onmogelijk: Aangezien er talloze mogelijkheden zijn, is het niet praktisch of mogelijk om alles te testen. Daarom moeten software testers prioriteiten stellen en zich richten op de belangrijkste en meest waarschijnlijke prioriteiten.
  • Begin zo vroeg mogelijk met testen: Hoe eerder in de ontwikkelingscyclus testen begint, hoe effectiever en efficiënter het is. Als fouten vroeg worden gevonden, dan is het makkelijker en goedkoper om ze op te lossen.
  • Defecten groeperen samen: In de praktijk blijkt dat defecten de neiging hebben om te groeperen in bepaalde delen van de software. Het identificeren van deze “hot spots” kan helpen om testinspanningen effectiever in te zetten.
  • Pas op voor de Pesticide Paradox: Als dezelfde testen herhaaldelijk worden uitgevoerd, zullen ze na verloop van tijd minder effectief worden in het opsporen van nieuwe fouten. Om dit tegen te gaan, moeten testen regelmatig worden herzien en vernieuwd om de verschillende aspecten van de software te dekken.
  • Testen is afhankelijk van de context: De manier waarop getest moet worden hangt af van de context van de software die wordt getest. De aanpak en intensiteit van testen voor software die invloed heeft op de veiligheid van mensen, zal bijvoorbeeld anders zijn dan die voor een intern bedrijfssysteem.
  • De afwezigheid van fouten is een misvatting: Het principe van de “afwezigheid van fouten” stelt dat het feilloos maken van een product niet noodzakelijkerwijs leidt tot het succes ervan. De software moet bijvoorbeeld ook gebruiksvriendelijk zijn en voldoen aan de behoeften en verwachtingen van de eindgebruikers.

TMap®

TMap®, oftewel Test Management Approach, is een veelgebruikte en gerespecteerde methodologie voor softwaretesten. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld door Sogeti, een toonaangevend bedrijf in ICT-dienstverlening en heeft sindsdien een sterke reputatie opgebouwd in de wereld van softwarekwaliteitsborging. TMap® is gebaseerd op vier essentiële pijlers en is ontworpen om een gestructureerde, maar flexibele aanpak voor testbeheer te bieden.

TMap® wordt gebruikt in verschillende omgevingen en projecten, van grote, complexe systemen tot kleinere, meer Agile-georiënteerde projecten. Deze methodologie is geschikt voor zowel nieuwe ontwikkelingen als onderhoud en upgrades van bestaande systemen.

Enkele kernmerken van TMap® zijn:

• Gestructureerde aanpak: TMap® benadrukt een gestructureerde aanpak voor testplanning, uitvoering en beheer, met duidelijke processen, technieken en hulpmiddelen.
  • Business-Driven Test Management (BDTM): Dit is een kernconcept van TMap® waarbij het testproces wordt geleid door bedrijfsdoelstellingen en -risico’s. Het zorgt ervoor dat de testinspanningen zijn afgestemd op de meest kritieke gebieden van de software.
  • Levenscyclusmodel: TMap® omvat een gedetailleerd testlevenscyclusmodel dat de verschillende stadia van het testproces beschrijft, van testplanning tot en met de implementatie.
  • Adaptief testen: TMap® is flexibel en kan worden aangepast aan de specifieke eisen en kenmerken van het project, of het nu gaat om Agile, DevOps, of meer traditionele watervalmodellen.
  • Verschillende soorten testen: Het raamwerk omvat een groot aantal testtechnieken en -soorten, zoals functionele testen, niet-functionele testen, regressietesten, en gebruikersacceptatietesten.

ISTQB Foundation

Voor beginners raden wij de training: “ISTQB Foundation” aan, omdat deze training een overzicht geeft van de basisbegrippen en de mogelijkheid geeft om je verder te ontwikkelen.

Hier is een overzicht van enkele onderwerpen die in deze training worden behandeld:

• Basisbegrip van software testen: De training behandelt de basisprincipes van software testen, waardoor jij een goede indruk krijgt van dit vakgebied.
  • Testmethoden: Je leert over de verschillende testmethoden, technieken en soorten. Dit omvat zowel statische als dynamische testtechnieken, zoals black-box, white-box en benaderingen die gebaseerd zijn op ervaringen.
  • Testlevenscyclus: De training behandelt de verschillende fasen van de testlevenscyclus, van het plannen tot de uitvoering en afsluiting van testen.
  • Testbeheer: Belangrijke aspecten van testplanning, monitoring en controle worden behandeld, evenals risico’s en incidentenbeheer.
  • Hulpmiddelen voor software testen: De training biedt ook inzicht in de verschillende hulpmiddelen waarvan software testers gebruik kunnen maken en hoe deze effectief kunnen worden ingezet om veelvoorkomende taken te automatiseren.
  • Een van de grootste voordelen van deze training is dat je wordt voorbereid op het ISTQB Foundation-examen. Een ISTQB Foundation-certificaat is een wereldwijd erkend bewijs van je technische kennis en vaardigheden, dit biedt een concurrentievoordeel in de banenmarkt. Het ISTQB Foundation-certificaat geeft jou ook de mogelijkheid om je verder te specialiseren en meer certificaten te behalen!

Ga naar training

Bij Startel word jij een professionele software tester

De benadering van Startel, die zowel theoretisch onderwijs als praktijkgerichte training omvat, zorgt ervoor dat jij niet alleen de benodigde kennis opdoet, maar je leert ook hoe jij de opgedane kennis effectief kunnen toepassen in het bedrijfsleven. Dit is van belang in een vakgebied waarin praktische vaardigheden even belangrijk zijn als theoretische kennis. Door deze uitgebreide aanpak krijg jij een goede basis voor een succesvolle carrière als professionele software tester.