Linux Professional Institute (LPI)

In een tijd waarin certificeringen vooral gericht waren op specifieke leveranciers zoals Microsoft, ontstond de behoefte aan een onafhankelijk en objectief certificeringsprogramma voor Linux. Deze behoefte werd versterkt door de groeiende populariteit van Linux als betrouwbaar en kosteneffectief alternatief voor propriëtaire systemen.

Bekijk de Linux trainingen

Het Linux Professional Institute (LPI), opgericht in 1999, is een wereldwijde leider op het gebied van Linux-certificeringen en open source technologieën. De oprichting van LPI was het resultaat van een samenwerking binnen de Linux-gemeenschap om een vendor-neutrale certificering te ontwikkelen die de expertise van IT-professionals in Linux-systemen valideert. LPI’s missie is om economische en creatieve kansen te bieden door kennis en vaardigheden in open source technologieën wereldwijd toegankelijk te maken. Dit bevordert niet alleen individuele carrières, maar draagt ook bij aan de wereldwijde acceptatie en groei van open source oplossingen. Door samen te werken met een wereldwijd netwerk van partners, waaronder grote technologiebedrijven, onderwijsinstellingen en trainingscentra, zorgt LPI ervoor dat hun certificeringen up-to-date en relevant blijven. Dit heeft LPI geholpen om een breed erkende en gewaardeerde certificering te worden, die professionals over de hele wereld helpt hun carrières te bevorderen.

Unieke waarde van LPI-certificeringen

Een van de belangrijkste kenmerken van LPI-certificeringen is hun vendor-neutrale benadering. In tegenstelling tot certificeringen die specifiek gericht zijn op producten van een enkele leverancier, zoals Microsoft of Cisco, zijn LPI-certificeringen ontworpen om breed toepasbaar te zijn in diverse IT-omgevingen. Dit geeft professionals de flexibiliteit om hun vaardigheden te gebruiken met verschillende Linux-distributies en open source technologieën. Deze benadering maakt LPI-certificeringen aantrekkelijk voor werkgevers die waarde hechten aan veelzijdigheid en onafhankelijkheid van specifieke leveranciers.

Daarnaast worden LPI-certificeringen wereldwijd erkend en gewaardeerd. Met meer dan 500.000 examens afgenomen in 180 landen en beschikbaar in meerdere talen, genieten LPI-gecertificeerde professionals een hoge mate van erkenning op de internationale arbeidsmarkt. Deze brede erkenning vergroot de inzetbaarheid van gecertificeerde professionals en opent deuren naar carrièremogelijkheden wereldwijd. Werkgevers vertrouwen op de kwaliteit en relevantie van LPI-certificeringen bij het werven en selecteren van IT-talent. Een ander uniek aspect van LPI-certificeringen is de sterke focus op praktijkgerichte training. LPI legt de nadruk op hands-on ervaring, waardoor professionals niet alleen theoretische kennis opdoen, maar deze ook effectief kunnen toepassen in de praktijk. Dit betekent dat LPI-gecertificeerde professionals niet alleen weten hoe ze systemen moeten beheren, maar ook in staat zijn om dit te doen in real-world scenario’s. Deze praktijkgerichte benadering maakt hen direct inzetbaar voor werkgevers en draagt bij aan de efficiëntie en effectiviteit van IT-afdelingen

Praktische toepasbaarheid

LPI-certificeringen zijn ontworpen om direct toepasbare vaardigheden te ontwikkelen die relevant zijn voor verschillende IT-rollen, zoals systeembeheerder, netwerkbeheerder en DevOps-engineer. De trainingen bevatten realistische oefeningen en scenario’s die deelnemers voorbereiden op de uitdagingen van moderne IT-omgevingen. Door de focus op praktische ervaring, leren deelnemers niet alleen de theorie, maar ook hoe ze deze kunnen toepassen in hun dagelijkse werkzaamheden. Dit maakt LPI-certificeringen bijzonder waardevol voor professionals die hun carrière willen uitbreiden of zich willen specialiseren in specifieke gebieden binnen de IT. Voor werkgevers bieden LPI-certificeringen verschillende voordelen. Gecertificeerde professionals beschikken over de meest actuele en relevante kennis in het veld, wat bijdraagt aan de efficiëntie en effectiviteit van hun IT-afdeling. Werkgevers kunnen erop vertrouwen dat LPI-gecertificeerde medewerkers goed zijn voorbereid op real-world scenario’s en in staat zijn om complexe IT-uitdagingen aan te gaan. Dit maakt LPI-certificeringen een waardevolle investering voor bedrijven die streven naar een hoog niveau van technische expertise en operationele efficiëntie.

Beschikbare trainingen en programma’s

LPI biedt een breed scala aan trainingen en certificeringsprogramma’s die zijn ontworpen om professionals te helpen bij het ontwikkelen van hun vaardigheden en het behalen van hun carrièredoelen. Deze programma’s richten zich op verschillende niveaus en specialisaties binnen de IT-industrie, waardoor ze geschikt zijn voor zowel beginners als gevorderde professionals. De certificeringen van LPI zijn wereldwijd erkend en gewaardeerd, wat betekent dat professionals met deze certificeringen hun carrièreperspectieven aanzienlijk kunnen verbeteren. Enkele van de belangrijkste programma’s zijn:

Linux Essentials (LPI Essentials)

De Linux Essentials-training biedt een uitgebreide introductie tot de basisprincipes van Linux en open source technologieën. Deze cursus is ideaal voor beginners die een sterke basis willen leggen in Linux en is bedoeld om deelnemers te voorzien van de kennis die nodig is om met vertrouwen Linux-systemen te gebruiken en te beheren. De cursus behandelt essentiële onderwerpen zoals het gebruik van de commandoregel, basisconcepten van open source software, en de beginselen van systeembeheer. Door deze fundamentele vaardigheden op te bouwen, helpt de Linux Essentials-training deelnemers om voorbereid te zijn op meer geavanceerde certificeringen en carrièregroei in de IT-sector.

 • Naast de theoretische kennis biedt de Linux Essentials-training ook praktische oefeningen die deelnemers helpen om hun vaardigheden in de praktijk te brengen. De focus ligt op het begrijpen van de basisconcepten van Linux, het uitvoeren van basisopdrachten en het beheren van bestanden en processen. Dit maakt de training niet alleen waardevol voor beginners, maar ook voor professionals die hun kennis van Linux willen opfrissen of versterken. Deelnemers leren hoe ze effectief kunnen werken in een Linux-omgeving, wat hen een solide basis biedt voor verdere certificeringen en professionele ontwikkeling binnen de IT-sector.

   

  Bekijk de training

LPIC-1: Linux Administrator

De LPIC-1 certificering valideert de fundamentele vaardigheden die nodig zijn voor het beheer van Linux-systemen. Het programma richt zich op essentiële kennisgebieden zoals systeemarchitectuur, installatie en pakketbeheer, GNU- en Unix-commando’s, apparaten, Linux-bestandssystemen en bestandshiërarchieën. Deze certificering is ontworpen voor professionals die een carrière willen opbouwen als Linux-systeembeheerder en biedt een stevige basis in de belangrijkste aspecten van Linux-systeembeheer.

 • De LPIC-1 certificering bestaat uit twee examens die samen een uitgebreide dekking bieden van de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van een Linux-beheerder. Door deze certificering te behalen, tonen professionals aan dat zij de nodige vaardigheden bezitten om Linux-systemen te installeren, configureren, onderhouden en probleemoplossend te werken. Dit maakt hen waardevolle aanwinsten voor IT-afdelingen die op zoek zijn naar gekwalificeerde systeembeheerders die vertrouwd zijn met Linux-omgevingen.

  Bekijk de training

LPIC-2: Linux Engineer

Voor gevorderde Linux-professionals biedt de LPIC-2 certificering diepgaande kennis van netwerkconfiguratie, systeemonderhoud, opslagbeheer en beveiliging. Deze certificering is bedoeld voor professionals die al ervaring hebben met Linux en hun vaardigheden willen uitbreiden om meer geavanceerde taken en verantwoordelijkheden op zich te nemen. De LPIC-2 certificering bestaat uit twee examens (LPIC-2 201 en LPIC-2 202) die een uitgebreide dekking bieden van geavanceerde Linux-onderwerpen en deelnemers voorbereiden op rollen als Linux-ingenieur.

 • De LPIC-2 training behandelt onderwerpen zoals geavanceerde systeemadministratie, netwerkbeheer, beveiligingsbeheer en troubleshooting. Deelnemers leren hoe ze complexe netwerken kunnen configureren, geavanceerde systeeminstellingen kunnen beheren en de beveiliging van Linux-systemen kunnen waarborgen. Deze certificering bereidt professionals voor om uitdagingen op hoger niveau aan te gaan en complexe Linux-omgevingen te beheren en te optimaliseren, wat hen waardevolle assets maakt voor bedrijven die geavanceerde Linux-beheerders nodig hebben.

   

  Bekijk de training

DevOps Tools Engineer (LPI 701)

De DevOps Tools Engineer certificering is een intensieve bootcamp die zich richt op DevOps-tools en -methodologieën, essentieel voor het effectief integreren van DevOps-praktijken in organisaties. Deze training behandelt de belangrijkste tools zoals Docker, Kubernetes, en Ansible, en leert professionals hoe ze deze tools kunnen gebruiken om de samenwerking en automatisering in hun organisaties te verbeteren. De training is ontworpen voor professionals die betrokken zijn bij de ontwikkeling, implementatie en beheer van DevOps-processen en bereidt hen voor op het efficiënt beheren van de volledige softwareontwikkelingscyclus.

 • De LPIC-3 training omvat diepgaande modules die deelnemers voorbereiden op verschillende specialisaties, zoals mixed environments, waarin Linux met andere besturingssystemen wordt geïntegreerd, beveiliging, en high availability-oplossingen. Door deze certificering te behalen, demonstreren professionals hun expertise in het beheren van complexe Linux-systemen en hun vermogen om strategische beslissingen te nemen die de IT-infrastructuur van hun organisatie optimaliseren. Dit maakt hen onmisbare leden van IT-teams die werken in dynamische en veeleisende omgevingen.

   

  Bekijk de training

Naast het leren gebruiken van specifieke tools, behandelt de DevOps Tools Engineer certificering ook de onderliggende principes en best practices van DevOps. Deelnemers leren hoe ze een cultuur van samenwerking en continue verbetering kunnen bevorderen binnen hun teams en organisaties. Door de vaardigheden en kennis die in deze training worden opgedaan, zijn professionals beter uitgerust om DevOps-praktijken effectief te implementeren, wat leidt tot verbeterde efficiëntie, snellere levering van software en hogere kwaliteit van de eindproducten.

Voordelen van LPI-certificeringen

LPI-certificeringen bieden tal van voordelen voor professionals en werkgevers. Voor professionals vergroten deze certificeringen de carrièrekansen en inzetbaarheid door hun vaardigheden en kennis op peil te houden met de nieuwste ontwikkelingen in de IT-industrie. Dit maakt hen aantrekkelijker voor werkgevers die op zoek zijn naar hooggekwalificeerde IT-professionals. Een ander belangrijk voordeel van LPI-certificeringen is dat ze professionals helpen bij het ontwikkelen van direct toepasbare vaardigheden. Door de focus op praktijkgerichte training zorgen LPI-certificeringen ervoor dat gecertificeerden hun kennis direct kunnen toepassen in hun werk. Dit betekent dat professionals niet alleen weten hoe ze bepaalde taken moeten uitvoeren, maar ook begrijpen waarom en hoe deze taken bijdragen aan de algehele efficiëntie van de IT-infrastructuur.

Daarnaast zorgen LPI-certificeringen ervoor dat professionals goed voorbereid zijn op de nieuwste technologieën en methodieken. Door voortdurend de inhoud van hun examens te updaten, zorgt LPI ervoor dat hun certificeringen relevant blijven voor de snel evoluerende IT-industrie. Dit helpt professionals om bij te blijven met de nieuwste technologieën en best practices, wat hen een concurrentievoordeel geeft op de arbeidsmarkt.

Bij Startel

Wil je jouw IT-carrière naar een hoger niveau tillen met een wereldwijd erkende Linux-certificering? Bij Startel bieden we hoogwaardige LPI-trainingen die je voorbereiden op de uitdagingen van de moderne IT-wereld. Onze ervaren docenten en praktijkgerichte benadering zorgen ervoor dat je de kennis en vaardigheden ontwikkelt die je nodig hebt om te slagen. Schrijf je vandaag nog in voor een van onze LPI-trainingen en ontdek de voordelen van gecertificeerd Linux-professional worden.

Neem contact met ons op voor meer informatie of om je in te schrijven. Geef je carrière een boost met de erkende en praktijkgerichte certificeringen van LPI!

 

Bekijk de opties