Edwin Schoonbeek

“Je merkt aan alles dat Startel geen statisch bedrijf is”

Tijdens een periode van ziek thuis zijn, besloot hij het roer om te gooien. Hij werkte jarenlang bij KPN als klantenservicemedewerker maar nu was het tijd om zijn droom waar te maken en zich om te scholen tot Cyber Security Officer. Via KPN volgde hij al eens een cursus bij Startel en nu stelde de ICT-opleider een compleet pakket aan trainingen voor hem samen dat hij een jaar lang volgt. Edwin Schoonbeek vertelt.

“Certified Threat Intelligence Analyst (CTIA), Certified Ethical Hacker (CEH), Certified Penetration Testing Engineer (CPTE), Certified Penetration Testing Consultant (CPTC), Certified Cyber Security Analyst (CCSA), en Certified Cloud Security Officer (CCSO). Dat zijn de opleidingen die ik dit jaar volg om me om te scholen tot cyber security expert. Het is een uitgebreid programma. Ik ben al geruime tijd geïnteresseerd in dit vakgebied en nu zet ik actief stappen om die interesse om te zetten in expertise.”

Via KPN ging ik al weleens in mijn vrije tijd naar Guest Hacking Events. Ook volgde ik via mijn oude werkgever een training Certified Computer Hacking Forensic Investigator (CHFI). Dat was leuk en boeiend, maar ik wilde er niet direct mee verder. Wel voelde ik me meteen bij Startel thuis, toen ik voor die cursus bij ze kwam. Dus toen ik wist welke kant van de ICT ik wél op wilde, heb ik weer contact met ze opgenomen. We hebben meerdere keren met elkaar gesproken en daar kwam het lijstje trainingen uit dat ik nu volg.”

“De droom is om Cyber Security Officer (CSO) te worden. Met deze opleidingen ontdek ik of dit beroep echt bij me past. Het fascineert me om de veiligheid in een bedrijf te waarborgen, vooral omdat we steeds meer te maken krijgen met digitale uitdagingen. Mijn toekomstige rol als CSO omvat het schrijven en uitvoeren van veiligheidsplannen, toezicht houden op beveiligingsmaatregelen en het testen van het netwerk. Deze taken vormen essentiële aspecten van de functie en spreken mij bijzonder aan.”

“Ik vind het ook interessant om te ervaren wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is. Hoe hackers lekken vinden in een netwerk. Hoe ze informatie over een CEO achterhalen om diens positie te verzwakken. Dat wil ik met deze trainingen leren voorkomen. Maar het is een wereld vol mogelijkheden. Wellicht neem ik nog een afslag tijdens het volgen van de trainingen. En dat kan, want Startel is heel flexibel.”

Zo moest ik de opleidingen bijvoorbeeld in één keer aanschaffen, maar kan ik ze natuurlijk niet allemaal tegelijkertijd volgen. Daarom geef ik Startel een seintje wanneer ik aan de volgende opleiding toe ben. Dat werkt heel prettig. Je merkt aan alles dat Startel geen statisch bedrijf is. De directeur is heel open en benaderbaar. Het contact dat ik met ze heb verloopt fijn en laagdrempelig. Ze denken echt met je mee!”

“Momenteel ligt mijn focus op mijn studie. Na afronding hoop ik via Startel in contact te komen met bedrijven, zowel groot als klein, die op zoek zijn naar personeel. Dankzij Startel haar uitgebreide netwerk in de ICT verwacht ik dat ze me hierbij kunnen helpen. Mijn doel is om als ICT-professional werkervaring op te doen, mogelijk via een stage of leerwerk-traject, en uiteindelijk ergens een positie als Chief Information Security Officer te vinden. Ik zie in de dynamische wereld van cyber security veel kansen om mijn vaardigheden verder te ontwikkelen en bij te dragen aan de beveiliging van organisaties.”