Azure Virtual Desktop

Virtualisatie is hot.


En zeker door Covid is het nog hotter geworden. Want het wordt steeds duidelijker dat een goede, stabiele werkplek in je eigen omgeving dè oplossing is voor veel zaken die juist door de pandemie naar voren zijn gekomen. Om te beginnen is de file nou niet iets waar de meeste mensen plezier aan beleven. En het elke dag op kantoor komen, je ding doen, en weer naar huis gaan, wat zou het handig zijn om dat kunstje enkele dagen per week vanuit je eigen omgeving te kunnen doen!

Virtualisatie was hot.


Geschiedenis is soms best leuk. Zeker als het om ICT-geschiedenis gaat. Wanneer je vanaf de ponskaart al in de ICT zit, heb je veel geschiedenis. En dan heb je ook al de ‘voorlopers’ van de huidige virtualisatietechnieken meegemaakt. Denk aan Virtual PC. Daar kon je zo leuk een virtuele Windows 98 op draaien. Je had je eigen cloud eigenlijk. Alleen was dat natuurlijk gewoon je eigen pc.

En nu?


Door Corona is het aantal gebruikers dat niet op kantoor zit tot grote hoogte gestegen. Veel van die gebruikers maakten gebruik (daarom heten ze ook zo 12) van Windows Virtual Desktop. Dit werd gelanceerd in 2019, en heeft door de pandemie een hoge vlucht genomen. Want wat is er voor bedrijven handiger dan een mooie Windows 10 omgeving beschikbaar te stellen aan de medewerkers, via de browser (als het even kan Edge). Je zou de uitdrukking ‘doe maar alsof je thuis bent’ hier kunnen aanpassen aan ‘doe maar alsof je op kantoor bent’.

Doorontwikkelen.


Juist die boost die virtualisatie de laatste jaren heeft gekregen is de reden voor Microsoft om de naam van Windows Virtual Desktop te veranderen in Azure Virtual Desktop. Hoewel de laatste in feite een doorontwikkeling is, geeft de naamswijziging aan dat Microsoft de veranderende belangen van de klant onderschrijft en ook, door de naam Azure, dat Microsoft het een integraal onderdeel vindt van de professionele Azure-suite. Als leek zou je bijna denken: als ergens de naam Microsoft staat is het voor de particulier, als je ergens Azure ziet, dan is het voor de business. Of dit waar is, weet ik niet, maar het is een aardige gedachte.

Nieuwe zaken.


In de nieuwe Azure Virtual Desktop is er betere support voor Azure Active Directory. De toegang tot applicaties is daardoor nog beter en veiliger. Met Microsoft Endpoint Manager is het eenvoudiger om virtuele machines toe te voegen. Ofwel de deployment wordt weer een stukje eenvoudiger. Uiteindelijk is het de bedoeling dat Azure Virtual Desktop volledig wordt geïntegreerd in Azure Active Directory. Support voor single signon staat bijvoorbeeld ook op het verlanglijstje. Ik citeer nog een nieuwe mogelijkheid: ‘With only a few clicks, you can set up a full Azure Virtual Desktop environment in your Azure subscription’. Softwareleveranciers kunnen ook nog eenvoudiger hun applicaties beschikbaar stellen, zoals we vernemen van ene meneer Westlake, ‘Director of Product Management’ van Sage, een CRM leverancier: ‘Streaming applications with Azure Virtual Desktop makes it easy to streamline user access to our solutions on the Azure cloud for a great customer experience’. En laten we eerlijk zijn, wie wil niet een ‘geweldige klantervaring’…

Promotie


Per 1 januari 2022 komt er een ‘per-user access pricing option’. Om de overgang makkelijker te maken is er een promotieperiode tussen 14 juli 2021 en 31 december 2021, waarin Azure Virtual Desktop gratis applicaties naar externe gebruikers kan streamen. Dus niet voor eigen werknemers! Daarvoor moeten de bestaande Windows licenties worden gebruikt. Vanaf 1 januari 2020 zijn de kosten per user $ 5.50 voor Apps, en $ 10 voor Apps en Desktops.

Examen


Microsoft zou Microsoft niet zijn als er ook niet een nieuw examen Azure Virtual Desktop was. Dit is AZ-140: Configuring and Operating Microsoft Azure Virtual Desktop. De onderwerpen van dit examen zijn:

  • Opzetten van een Azure Virtual Desktop architectuur
  • Implementeren van een Azure Virtual Desktop infrastructuur
  • Managen van toegang en security
  • Managen gebruikersomgeving en apps
  • Monitoren en onderhouden van een Azure Virtual Desktop infrastructuur

 

Natuurlijk zijn er ook opleidingen beschikbaar.

Stay Connected

More Updates

De maand van de cybersecurity

Cybersecurity, wat is dat nou eigenlijk, en waarom moet je er iets vanaf weten? En waarom is oktober de ‘maand van de cybersecurity’?
Wat heeft het eigenlijk met voetbal te maken? Je komt dan te weten hoe je je teweer kan stellen tegen al die vervelende ransomware en phising en dergelijke.
Voor de antwoorden op deze interessante vragen: lees deze blog.

IT Talentprogramma 2022

Inleiding In een grijs verleden was je al een IT Talent als je tot 16 kon tellen. Want dan had je kans dat je wist

Op de hoogte blijven van de nieuwste trainingen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven nieuwsbrief