Testen toen en nu
In een heel grijs verleden had je bij elk programma in COBOL een zogenaamde testset. Een klein bestandje dat vlekkeloos door de aangepaste programmatuur moest worden gejast. Een zogenaamde ‘testset’. Echt, het stelde niet zoveel voor, maar werkte wel in de toch wel (vooral technisch) veel eenvoudiger omgeving. Testen is een heel lange weg gegaan. De techniek schreed (liever rende…) voort, internet kwam erbij, de cloud, en we lachen nu keihard om een volledig Unix-besturingssysteem van maar liefst 4MB. Ja, megabyte! Of een schaakspel in 1KB. Die natuurlijk na de openingszet het spoor bijster werd, maar toch…

Ondertussen is software testen een heel belangrijk onderdeel van de huidige systeemontwikkeling geworden. Sterker nog, er zijn ontwikkelmethoden die zelfs gebaseerd zijn op software testen: neem bijvoorbeeld de methode: “Test Driven Development”!
Belang van testen voor je bedrijf
Natuurlijk weet iedereen dat testen van levensbelang is. Geen enkele ontwikkelaar maakt nooit fouten. Echt niet. Zelf heb ik ook een keer een fout gemaakt, op 12 december 1994, ik lig er nog wakker van. Gelukkig werd die fout door het testteam ontdekt… Alle gekheid op een stokje: testen is extreem belangrijk.
Soms wordt er vanuit ontwikkelaars neergekeken op testers, maar daar is geen enkele reden voor. Sterker nog: ik denk dat ontwikkelaars stiekem een beetje bang zijn voor testers! En zo hoort het ook. En als je ontwikkelaar bent wil ik je op deze plek nog even wijzen op de term ‘Escaped defects’, een Agile-term, het aantal fouten dat door de uiteindelijke gebruikers wordt ontdekt. Niets vervelender dan dat, en dat is te voorkomen door tijdens de ontwikkeling te testen, testen en testen.
Beroepen
Wat doet een Software Tester eigenlijk? Onder andere de volgende zaken:
- Opstellen van testplannen: wat ga ik testen, hoe, wanneer, waarmee, etc.
- Schrijven en beschrijven van tests.
- Automatiseren van testen (dit kan interessant zijn, want scheelt veel werk op den duur!).
- Vastleggen van resultaten, rapporteren etc. Dat hoort er ook bij.
- Verbeteren van testprocessen, je zou het de test-retrospective kunnen noemen, maar alleen als je een beetje van Scrum op de hoogte bent…
Natuurlijk bestaat de dag van een tester uit nog veel meer zaken, maar bovenstaande is wel de kern. Bedenk wel dat testen de laatste jaren steeds automatischer gebeurt, dus wanneer je programmeerkennis hebt is dat nooit weg. Python kan bijvoorbeeld goed van pas komen.
Kort gezegd is de tegenwoordige Software Tester een onvervangbaar onderdeel in het gehele systeemontwikkelproces, met eigen kennis en expertise. Testen doe je, zou je kunnen zeggen, er niet even bij. Dat leek vroeger (enkele decennia geleden) wel zo. Software Tester is uitgegroeid tot een bijzonder breed en interessant werkveld. Dat zie je ook aan de Roadmap Software Testing hieronder.

Welke trainingen gaan over software testen?

Zoals te zien aan de Roadmap zijn er nogal wat trainingen op testgebied. Het is niet de bedoeling ze op deze plek allemaal door te lichten, maar het is wel handig om enkele veelgevraagde trainingen kort te bespreken. Wat nog wel belangrijk is, is het volgende: trainingen die als ‘Fundamentals’ staan genoteerd, zijn veel diepgaander dan velen denken! Dit geldt niet alleen voor testen, maar ook bijvoorbeeld voor ITIL®, BiSL, PRINCE2® en dergelijke. Het gaat erbij dat ‘Fundamentals’ in feite om dat je weinig of geen voorkennis hoeft te hebben. Zie het als de ‘eerste stap’, maar wel een heel grote!
Dit zijn enkele begrippen en trainingen die je tegen kunt komen:
- Python.
- ISTQB Foundation.
- ISTQB Technical Test Analyst (TTA).
- TMap®.
Python
Zoals eerder al vermeld is Python ook op testgebied heel goed bruikbaar, zoals bij het maken van scripts, automatiseren van testen, noem maar op. En Python is nog veel breder inzetbaar. Ook wanneer je sowieso iets van programmeren wil weten is deze programmeertaal zeer aan te raden.
Wat leer je?
- Opzetten van een eenvoudig procesgebaseerd ontwerp.
- Geschiedenis van programmeertalen.
- Probleembeschrijving op Agile-basis.
- Klassendiagram.
- Interpreters en compiler.
- Begrijpen van objectoriëntatie.
- De basissyntax van Python, waaronder: Variabelen, Looping, Lijsten en dictionaries, Input/output, Bestanden schrijven/lezen, Datum/tijd, Functies, Objecten en Classes.
ISTQB Foundation
Op dit moment is ISTQB Foundation dè testtraining wanneer je van testen je vak wilt maken. Deze training geeft een stevige basis voor testen en behandelt zowel de traditionele als de Agile-manieren van testen.
Wat leer je?
Dit is de optimale voorbereiding op het ISTQB-examen! Een driedaagse basistraining testen, waarbij naast de theorie ook veel aandacht is voor de praktijk, zodat je voor het examen goed beslagen ten ijs komt. Dit certificaat is de basis waarop je verder kan met verdiepende ISTQB-trainingen. Begin je testloopbaan goed met deze training!
ISTQB Technical Test Analyst (TTA)
Zodra je het certificaat van ISTQB Foundation hebt behaald kun jij door middel van de ISTQB Technical Test Analyst (TTA)-training je verder verdiepen in de technische aspecten van het testen van software. Deze training bevat de grondbeginselen van de technische testvaardigheden die tegenwoordig in veel organisaties essentieel zijn. Deze vaardigheden omvatten: risicogebaseerd testen, white box-testen, statische en dynamische analyse, niet-functioneel testen en testautomatisering.
Voor wie is de training bedoeld?
De Advanced Level Technical Test Analyst-training is geschikt voor iedereen die betrokken is bij testen, maar ook voor iedereen die zijn kennis van het testen van software verder wil ontwikkelen. Dit omvat mensen die activiteiten uitvoeren zoals testanalyse, testadvies en softwareontwikkeling. Om het certificaat te behalen dienen kandidaten in het bezit te zijn van het certificaat: “Certified Tester Foundation Level” en voldoende praktijkervaring te hebben.
No results found.
TMap®
TMap®: jarenlang de standaard. Nu enigszins ingehaald door ISTQB, echter de bestaande TMap®-trainingen zijn zeker nog steeds de moeite waard. Eigenlijk is het een goed iets dat er een soort concurrentie op testgebied bestaat: je bent van de TMap®- of de ISTQB-richting!
Een gestructureerde aanpak
Steeds meer bedrijven realiseren zich dat de kwaliteit van IT-producten van groot belang is voor een succesvolle bedrijfsvoering. Een kwalitatief goed systeemontwikkelproces is onmisbaar bij het opleveren van IT-producten en bij het voorkomen van fouten. Testen is nodig om de opdrachtgever inzicht te geven in de kwaliteit van informatiesystemen en de risico’s bij in productie name. De Test Management approach (TMap NEXT®) is hét voorbeeld van een gestructureerde testaanpak. Dit is een module voor testers die hun werk gestructureerd willen uitvoeren. De winst van gekwalificeerde testers voor organisaties en opdrachtgevers is dat de gestructureerde aanpak leidt tot een efficiënter testproces.
Meer weten?
Het is ondoenlijk om de ruim 20 trainingen van de Roadmap te bespreken. Maar het is heel nuttig om deze Roadmap zelf te bestuderen! Onderaan staat bijvoorbeeld het gevraagde ervaringsniveau, en een andere verdeling is die in Functioneel en Technisch testen. Let ook op op de ‘rode stip’, heb je affiniteit met programmeren dan zijn deze richtingen wellicht extra interessant voor je. In ieder geval kunnen wij jou over alle trainingen extra informatie bieden. Klik op de knop “Neem vrijblijvend contact op” om jouw vragen te stellen.
Jij bent er niet voor Startel, Startel is er voor jou! Veel testplezier gewenst!