Maandag - Vrijdag

8:15 - 17:00

Lavendelheide 12,
9202 PD, Drachten

info@startel.nl

050-5028888

Dataspecialist: welke kennis heb je daarvoor nodig?

Er zijn in de afgelopen decennia heel wat nieuwe beroepen op de markt gekomen door de voortdurende ontwikkelingen binnen de IT en ICT. Als we kijken naar het interessegebied: “database”, zien we bijvoorbeeld informatieanalist en database engineer. Maar welke mogelijkheden zijn er allemaal? En hoe maak je daar je beroep van? In dit blog maken we die weg voor je vrij.

Database in de cloud

Voorheen stond de database in het bedrijfspand. Tegenwoordig kunnen gegevens ook in de cloud worden bewaard. Dit vergt geheel andere kennis dan werken met fysieke servers. Dataspecialisten van nu worden anders opgeleid dan hun voorgangers. Toch is de basis hetzelfde. Ook databases in de cloud zijn gebaseerd op normaliseren. Als dataspecialist moet je dus goed kunnen denken in concepten, om technische specificaties en richtlijnen voor producten, processen of methoden op te kunnen stellen. Daarnaast is het belangrijk dat je graag problemen oplost, zeker wanneer je zelf databases bouwt.

Welk beroep past het beste bij jou?

Voordat jij aan de slag kunt gaan is het belangrijk om te weten welke richting het beste bij jou past. Om jou te helpen bij het maken van een keuze en het ontwikkelen bieden wij verschillende trainingen aan op het gebied van data en kunstmatige intelligentie. Het is ook mogelijk om bij ons een loopbaanadvies te krijgen; door middel van een beoordelingstoets en een gesprek willen wij jou helpen om de juiste keuze te maken bij het vinden van een leuke richting in de ICT.

Daarnaast bieden wij het IT-talentprogramma aan waarin jij de basis- en specifieke informatie krijgt om door te groeien naar bijvoorbeeld dataspecialist.

Ben je geïnteresseerd om met data te werken? Dan heb je de keuze uit de volgende beroepen, zoals:

• Data-architect.
• Data-analist.
• Datascientist.
• Database-engineer.
• Databaseadministrator.
• Informatieanalist.

Als jij geïnteresseerd bent in kunstmatige intelligentie zou je bijvoorbeeld kunnen overwegen om software engineer te worden om jouw eigen oplossingen te bedenken en te realiseren.

Dataspecialist: welke kennis heb je daarvoor nodig? Database engineer
Dataspecialist: welke kennis heb je daarvoor nodig? Software engineer

Fundamentele trainingen

Om je te ontwikkelen tot één van de bovengenoemde beroepen en om jouw vaardigheden te blijven ontplooien, is het verstandig om datatrainingen te volgen. Veel van de trainingen richten zich op Microsoft Azure. Microsoft Azure is namelijk het meestgebruikte platform binnen bedrijven. We raden jou aan om een training te kiezen die zowel de theorie behandelt, als jouw praktische vaardigheden uitbreidt.

Maar hoe kies je de juiste training? Je begint altijd met een fundament; de namen van de fundamentele trainingen van Microsoft eindigen met 900. In de DP-trainingen wordt de basis van databases, zowel SQL- als non-SQL-vormen behandeld. SQL is een standaardtaal waarin databases worden geschreven. Vanuit hier kun jij je ontwikkelen in de richting die past bij jouw vaardigheden en interesses.

In de AI-trainingen leer je meer over de werking van kunstmatige intelligentie en de overweging om kunstmatige intelligentie in te zetten.

In de roadmap hieronder kun je zien welke Microsoft-trainingen wij aanbieden op het gebied van data en kunstmatige intelligentie.

Data en kunstmatige intelligentie

Bij Startel bieden wij jou verscheidene soorten datatrainingen. Van de fundamentals tot databaseadministrator of database-engineer. We bieden trainingen voor zowel beginners als de specialisten die bijvoorbeeld al klaar zijn voor de gevorderde AI-trainingen. We lichten twee trainingen voor jou uit die je zou kunnen volgen om kennis te maken met data (DP-900) en kunstmatige intelligentie (AI-900):

  • Microsoft Azure Data Fundamentals (DP-900). Eigenlijk de ‘binnenkomer’. Je leert hier van alles over de diverse soorten databases waarin Azure voorziet. Niet alleen SQL maar ook non-SQL natuurlijk.

  • Microsoft Azure AI Fundamentals (AI-900). Hier zien we meteen een begrip dat tot nu toe weinig besproken is, maar dat met de steeds toenemende hoeveelheid data steeds interessanter gaat worden. Kunstmatige intelligentie, een enorm uitdijend vakgebied, maar wel op basis van data!

Microsoft Azure Data Fundamentals (DP-900)

Deze eendaagse training behandelt de beginselen van databases in een cloudomgeving. Je krijgt een introductie in het relationele systeem, maakt kennis wat er op Azure allemaal mogelijk is op dit gebied, leert een en ander over Power BI. Kortom: je krijgt een gedegen mogelijkheid om te kunnen onderzoeken of dit een gebied is waar jij je thuis voelt.

Wat leer je?

  • Concepten met betrekking tot gegevens in Azure.
  • Concepten met betrekking tot relationele gegevens in Azure.
  • Concepten met betrekking tot non-relationele gegevens in Azure.
  • Uit welke componenten een modern data warehouse in Azure is samengesteld.

Microsoft Azure AI Fundamentals (AI-900)

Deze training introduceert de fundamentele concepten betreft kunstmatige intelligentie (AI, Artificial Intelligence), en de diensten van Microsoft Azure die gebruikt kunnen worden voor het maken van AI-oplossingen. De training is niet ontworpen om kandidaten te leren om professionele datascientists of softwareontwikkelaars te worden, maar om meer inzicht te geven in AI-werkbelasting en om te kunnen onderkennen welke Azure-diensten dit kunnen ondersteunen. De training is ontworpen als een blended learning-ervaring die een training onder begeleiding van een instructeur combineert met onlinemateriaal van het Microsoft Learn-platform. De praktijkoefeningen in deze training zijn gebaseerd op Learn modules, en kandidaten wordt aangeraden de inhoud van Learn als referentiemateriaal te gebruiken om te verdiepen wat ze in de training hebben geleerd en om onderwerpen meer in detail te bestuderen.

Contact

Of je nu nieuw binnenkomt in de wereld van databases of al langer met databases werkt, Startel vindt de training die past bij jouw vaardigheden. Wij bieden trainingen op maat en geven groepstrainingen voor als je collega’s zich ook verder willen ontwikkelen.

Wil jij je ontwikkelen tot data engineer of informatieanalist? Of ben je benieuwd naar welk beroep en bijbehorende training past bij jouw vaardigheden en interesses? Neem gerust contact met ons op. Dan stippelen we samen het juiste pad voor jou uit.

Stay Connected

More Updates

Programeren

Leren programmeren: dit is wat je moet weten

Ontdek hoe je een ervaren programmeur kunt worden in de ICT-branche. Leer programmeren en ontdek welke stappen je moet zetten om je carrière te switchen en te voldoen aan de vraag naar programmeurs.

Omscholen naar ICT: zo doe je dat

Wil je in de ICT werken? Lees ons blog voor tips over certificeringen en het kiezen van het juiste beroep. Neem contact op voor studieadvies en begin een nieuwe carrière in de technologiewereld.

Gratis Microsoft kennis event Noord-Nederland

Startel is al 25 jaar Microsoft Learning partner. Omdat we dit graag willen vieren organiseren we in samenwerking met diverse kennispartners in Noord-Nederland een tech event waarbij Microsoft technologie, kennis en certificering centraal staat.