Het functioneel domein wordt volwassen - door Ton van den Hoogen Hetfunctioneeldomeinwordtvolwassen doorTonvandenHoogen1

Het functionele domein is een vakgebied dat de laatste jaren volwassen is geworden. Met functies/rollen als key-users, functioneel beheerders, product owners, informatiemanagers, business analisten, informatiearchitecten en meer. Maar wat heb je als gereedschap nodig in zo’n functie of rol?

Algemene opleidingen

Natuurlijk biedt een algemene opleiding als bedrijfskundige informatica, bedrijfskunde of soortgelijk een buitengewoon goede basis. Maar niet iedereen heeft dit, en bovendien kent het functionele domein specifieke termen, activiteiten en processen dat een algemene (aanvullende) opleiding op zijn plaats is.

De BiSL Foundation is er een die daaraan invulling kan geven. Het is de meest bekende en gebruikte en geeft in twee dagen een complete overview van het hele vakgebied. In 2018 komt daar de BiSL Next bij, welke meer focust op het strategisch niveau en daarom als basis niet voor iedereen relevant zal zijn.

BiSL Foundation

Behalve BiSL is FSM ook een methodiek die in dit gebied thuishoort. In zes overzichtelijke processen wordt in FSM een goede basis gelegd om in de praktijk aan de slag te gaan.

FSM introductietraining

Tot slot bestaat sinds enige tijd MCTL. MCTL heeft een iets andere invalshoek dan BiSL en kan samen of in plaats van BiSL worden gevolgd. Van MCTL bestaat een Foundation, maar er is doorgroei mogelijk naar Advanced en zelfs Expert niveau.

Verdieping

Het functionele domein heeft inmiddels zo’n omvang en zo’n diversiteit aan functies/rollen op verschillende niveaus dat het niet meer mogelijk is alles te kunnen en doen. Specialisatie is dus noodzaak. Sommigen vinden het plezierig zich te verdiepen in het uitvragen van de klantvraag: Requirements Enginieering. Of de klant te vertegenwoordigen richting IT in de vorm van Product Owner. Anderen vinden het leuker om te testen of een wijziging echt aan de verwachtingen voldoet. Of te zorgen dat aan de IT-kant gebeurt wat er moet gebeuren in de vorm van leveranciers- en contractmanagement. Maar natuurlijk is het ook het mogelijk op strategisch niveau functioneel taken te verrichten en dan is kennis van TOGAF en Archimate van groot belang. Al met al is een goede focus en een bijbehorend leertraject van groot belang.

TMAP Next Test Manager

TMAP Next Test Engineer

Trainingsaanbod SCRUM / Agile

TOGAF 9.1 Certification Bootcamp

 

Advisering nodig? Neem vrijblijvend contact op met StarTel voor advies op maat

Ton van den Hoogen Docent / consultant en tevens eigenaar bij Tot Z Diensten BV. Is in 1984 in IT gestart en heeft zowel in Systeemontwikkeling als Exploitatie en Beheer een reeks functies vervuld. Geeft alweer meer dan 15 jaar circa 60-80 dagen per jaar cursussen. Op dit moment concentreert zich dat rondom ASL, de applicatiekant van IT, en BiSL, de functionele of ook wel toepassingskant van IT. Voert daarnaast als consultant praktische werkzaamheden uit, de laatste jaren nadrukkelijk op het gebied van beheer en toepassing van IT. Heeft meegewerkt aan diverse publicaties op het gebied van IT Service Management.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *