auteur: Fredou
13 mei 2024
5/13/2024
5 minuten om te lezen

Hoe word een professionele systeembeheerder?

Als systeembeheerder sta je aan de uitkijk van de digitale voortgang binnen jouw organisatie. Jij bent de ruggengraat die ervoor zorgt dat alles soepel en veilig verloopt. Maar in een wereld waarin technologie zich razendsnel ontwikkelt, is stilstaan geen optie. Systeembeheerders zijn belangrijker dan ooit en wij vertellen jou waarom! Ontdek wat een systeembeheerder is, waarom het belangrijk is en wij helpen je op weg hoe je een systeembeheerder kan worden!

 

Wat is een systeembeheerder?

We beginnen bij de basis. Systeembeheer omvat het beheren en onderhouden van hardware, software, computernetwerken en werkomgevingen. Dit veld is cruciaal voor het waarborgen van een goede werking van de ICT-infrastructuur binnen bedrijven en organisaties. Systeembeheerders zijn verantwoordelijk voor de installatie en configuratie van informatiesystemen, het waarborgen van de beveiliging en het uitvoeren van regelmatige onderhoudstaken. 

Een systeembeheerder heeft verschillende werkzaamheden, zoals het beheren van servers, gebruikersaccounts, beveiligingsprotocollen, en back-upprocedures. De systeembeheerder is ook verantwoordelijk voor het oplossen van technische problemen en het bieden van ondersteuning aan collega’s. Deze functie vereist een diepgaande kennis van zowel hardware als software, evenals een goed begrip van de behoeften en doelstellingen van de organisatie. 

Waarom is een systeembeheerder belangrijk?

  1. Stabiliteit en continuïteit:
    De doorlopende monitoring en het proactief beheer van IT-systemen waarborgen de stabiliteit en beschikbaarheid van cruciale bedrijfsprocessen. Dit minimaliseert downtime en zorgt ervoor dat de organisatie operationeel blijft, zelfs onder uitdagende omstandigheden.
  2. Versterking van de cybersecurity:
    Gezien hun uitgebreide kennis van netwerken en systemen, zijn systeembeheerders de voorhoede in het verdedigen tegen cyberdreigingen. Door het implementeren van robuuste beveiligingsmaatregelen en het continu monitoren van netwerkactiviteiten, spelen zij een sleutelrol in het beschermen van bedrijfsinformatie.
  3. Facilitering van technologische innovatie:
    Systeembeheerders zijn niet alleen onderhoudend maar ook vernieuwend, door te zorgen voor een technologische infrastructuur die nieuwe bedrijfsinitiatieven kan ondersteunen. Dit omvat de integratie van de nieuwste technologieën die bijdragen aan efficiëntere en effectievere bedrijfsprocessen.
  4. Optimalisatie van bedrijfsprocessen:
    Door de systemen te optimaliseren en te automatiseren, helpen systeembeheerders bij het stroomlijnen van bedrijfsprocessen. Dit leidt tot een verhoogde productiviteit en stelt de organisatie in staat sneller te reageren op marktveranderingen of klantbehoeften.
  5. Educatie en ondersteuning:
    Systeembeheerders dragen bij aan een cultuur van continue verbetering door training en ondersteuning te bieden aan eindgebruikers. Dit verhoogt de technologische bekwaamheid binnen de organisatie en maximaliseert het gebruik van IT-middelen.

Hoe word je een (professioneel) systeembeheerder?  

Systeembeheer brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Een voorbeeld is het aanpassen aan veranderingen en nieuwe werkwijzen, het voorkomen van beveiligingsrisico’s en het waarborgen van een hoge beschikbaarheid en betrouwbaarheid van informatiesystemen. Daarom is het van belang dat systeembeheerders voortdurend hun kennis en vaardigheden bijstellen om deze uitdagingen aan te gaan. De beste en makkelijkste optie om deze kennis te vergaren is door een training of cursus te volgen. Een goed voorbeeld is de training “Endpoint Administrator (MD-102)”. Deze gespecialiseerde training biedt diepgaande kennis en praktische vaardigheden die essentieel zijn voor het effectief beheren van apparaten. 

Wat leer je in de training? 

Een van de kernelementen van deze training is het leren bepalen van toegang en rechten voor gebruikers op diverse apparaten en platformen. Deze vaardigheid is cruciaal voor het beheren van moderne digitale werkplekken, waarbij het waarborgen van de juiste toegangsniveaus essentieel is voor de veiligheid en efficiëntie van de organisatie. In de training krijg je ook praktijkervaring met Windows 365 en Autopilot. Deze kennis is onmisbaar voor het efficiënt en eenvoudig configureren van apparaten. Vanwege het belang van cybersecurity, leer je ook hoe jij Microsoft Defender for Endpoint effectief in kunt zetten. Om efficiënt uitgebreide netwerken te kunnen beheren, leer je ook gebruik te maken van Azure Active Directory en Microsoft Entra. 

Aan het einde van de training: “Endpoint Administrator (MD-102)” ben je volledig uitgerust met de kennis en vaardigheden om een moderne werkplek effectief te beheren en te beveiligen. Hierdoor zul jij een onmisbare aanwinst zijn voor elke organisatie die de ICT-infrastructuur wil optimaliseren en beveiligen. 

  • Endpoint Administrator (MD-102)

    Endpoint Administration omvat het beheer en de beveiliging van eindpuntapparaten zoals desktops, laptops, en mobiele apparaten binnen een organisatie. In een tijdperk waarin cybersecurity een topprioriteit is, zorgt de training: “Endpoint Administrator (MD-102)” ervoor dat je goed wordt voorbereid om apparaten veilig en efficiënt te laten functioneren. Belangrijke onderdelen die in deze training naar voren komen, zijn het installeren, configureren, onderhouden, en beveiligen van apparaten, evenals het waarborgen van de naleving van het beleid en -standaarden. 

    Meer info of inschrijven voor deze cursus!

Leermethoden

Het volgen van een klassikale of virtuele training: “Endpoint Administrator (MD-102)” is een uitstekende keuze voor mensen die behoefte hebben aan structuur en begeleiding van een ervaren instructeur. Een klassikale training biedt de mogelijk om direct vragen te stellen en interactief leren met andere deelnemers. Het volgen van een virtuele training heeft daarentegen als voordeel dat jij niet naar een specifieke locatie hoeft te gaan.

Als jij liever in jouw eigen tempo wilt leren, dan kun je gebruikmaken van het zelfstudiepakket en diverse hulpmiddelen, zoals video’s, oefentoetsen en online fora. Hierdoor krijg je een uitgebreide benadering van het cursusmateriaal.

Certificaat na het volgen van een training

Na het volgen van een training, zoals de MD-102, ontvang je een certificaat van deelname. Een certificaat vergroot jouw marktwaarde door aan te tonen dat jij de nieuwste informatiesystemen kunt beheren en implementeren. Het vergroot ook jouw carrièrekansen, van systeembeheerder tot cloudspecialist. Naast de MD-102 Certificaat kan je ook een officieel erkende certificaat vanuit Microsoft behalen;

Het certificaat: “Microsoft 365 Certified: Endpoint Administrator Associate” is een erkenning voor systeembeheerders die deskundig zijn in het implementeren, configureren, beveiligen, beheren en monitoren van apparaten en applicaties binnen een organisatie. Het certificaat richt zich op Microsoft 365 en omvat aspecten van Windows 10 en Microsoft 365, met een sterke nadruk op clouddiensten en cybersecurity.