Maak kennis met Kotlin

foto van Raymond Loman

Raymond Loman

27 september 2024
12 minuten om te lezen
Maak kennis met Kotlin, een moderne, leesbare programmeertaal die compatibel is met Java. Het biedt null-veiligheid, ondersteunt coroutines voor asynchrone code en is ideaal voor Android- en server-side ontwikkeling.

Waarom kies je voor Kotlin

Kotlin is een moderne programmeertaal die in 2011 werd geïntroduceerd door JetBrains, het bedrijf achter de bekende IDE IntelliJ IDEA. Het werd ontwikkeld om enkele beperkingen van Java weg te nemen en om een meer productieve, leesbare, en veilige taal te bieden.

De populariteit van Kotlin nam snel toe vanwege een aantal belangrijke voordelen
  1. Compatibiliteit met Java: Kotlin draait op de JVM (Java Virtual Machine), waardoor het gemakkelijk kan worden geïntegreerd in bestaande Java-projecten. Je kunt Java- en Kotlin-code in hetzelfde project gebruiken zonder problemen.
  2. Kortere en leesbare code: Kotlin is concieser dan Java, wat betekent dat dezelfde functionaliteit met minder code kan worden bereikt. Dit leidt tot minder fouten en onderhoudsvriendelijke code.
  3. Null-veiligheid: Een van de grootste voordelen van Kotlin is de ingebouwde null-veiligheid, die helpt bij het vermijden van veelvoorkomende runtime-fouten die in Java kunnen optreden (zoals NullPointerException).
  4. Coroutines en asynchrone programmering: Kotlin ondersteunt coroutines, wat het makkelijker maakt om asynchrone code te schrijven zonder de complexiteit van threads en callbacks.
  5. Android-ondersteuning: In 2017 heeft Google Kotlin officieel erkend als een eersteklas taal voor Android-ontwikkeling, wat een belangrijke stimulans was voor de groei van Kotlin onder mobiele ontwikkelaars.

Wanneer kan je Kotlin gebruiken?

Kotlin kun in verschillende contexten worden gebruikt, afhankelijk van de behoefte en het type project
  1. Android-ontwikkeling: Kotlin is momenteel de meest gebruikte taal voor Android-apps. Het wordt vaak verkozen boven Java vanwege de eenvoud, veiligheid en moderne functies. Google heeft Kotlin als voorkeursprogramma voor Android-ontwikkeling uitgeroepen.
  2. Server-side ontwikkeling: Omdat Kotlin compatibel is met Java en op de JVM draait, kan het worden gebruikt voor server-side toepassingen. Frameworks zoals Ktor en Spring ondersteunen Kotlin volledig.
  3. Desktopapplicaties: Kotlin kan worden gebruikt om cross-platform desktopapplicaties te ontwikkelen met behulp van tools zoals Jetpack Compose for Desktop.
  4. Cross-platform ontwikkeling: Kotlin/Native maakt het mogelijk om code te compileren naar native binaries voor platforms zoals iOS, macOS, Windows, en Linux, terwijl Kotlin Multiplatform je in staat stelt om gedeelde logica voor zowel Android als iOS te schrijven.
  5. Script- en toolontwikkeling: Kotlin kan worden gebruikt voor kleine scripts of hulpmiddelen in plaats van talen zoals Python of Bash, vooral als je al werkt binnen een Java-ecosysteem.

Wat is Kotlin precies

Kotlin is een statisch getypeerde, cross-platform programmeertaal die is ontworpen om interoperabel te zijn met Java.

De belangrijkste kenmerken van Kotlin zijn
  1. Statistisch getypeerd: Het type van elke variabele wordt bepaald tijdens de compilatie, wat bijdraagt aan veiligheid en optimalisatie.
  2. Functioneel en objectgeoriënteerd: Kotlin ondersteunt zowel objectgeoriënteerde als functionele programmeerparadigma’s, wat flexibiliteit biedt in de manier waarop je code kunt structureren.
  3. Interoperabiliteit met Java: Kotlin kan probleemloos samenwerken met Java, wat betekent dat je bestaande Java-bibliotheken en frameworks kunt gebruiken.
  4. Null-veiligheid: Kotlin heeft een sterk systeem voor null-veiligheid, waarmee veelvoorkomende programmeerfouten zoals NullPointerExceptions kunnen worden vermeden.
  5. DSL’s en uitbreidingsfuncties: Kotlin maakt het gemakkelijk om domeinspecifieke talen (DSL’s) te maken en biedt uitbreidingsfuncties waarmee je bestaande klassen kunt uitbreiden zonder ze te hoeven aanpassen.

Een aantal krachtige features van Kotlin

Null safety en Safe calls

In Kotlin is null-veiligheid een ingebouwde functie die voorkomt dat je veelvoorkomende runtime-fouten krijgt, zoals de beruchte NullPointerException. In veel programmeertalen, zoals Java, kan het werken met null leiden tot onverwachte crashes wanneer je probeert methoden aan te roepen of toegang te krijgen tot eigenschappen van objecten die null zijn.

Kotlin biedt een veilige manier om hiermee om te gaan
  1. Niet-nullbare types: Standaard kunnen variabelen geen null-waarde bevatten. Als je bijvoorbeeld een variabele van het type String declareert, kan deze nooit null zijn.
  2. Nullable types: Als je een variabele wél null wilt kunnen maken, moet je dat expliciet aangeven door een vraagteken (?) toe te voegen aan het type. Bijvoorbeeld, String? betekent dat de variabele óf een String bevat, óf null kan zijn.
  3. Veilige oproep (safe call) (?.): Om te voorkomen dat je een methode op een null-object aanroept (wat een fout zou veroorzaken), kun je de veilige oproep operator ?. gebruiken. Hiermee wordt de methode alleen uitgevoerd als het object niet null is.
  4. Elvis-operator (?:): Deze operator stelt je in staat een standaardwaarde te geven als een object null is. Het biedt een handige manier om null-waarden op te vangen.
  5. Expliciete null-checks met let: Je kunt de let-functie gebruiken om acties alleen uit te voeren als een object niet null is.

Kortom, deze functies maken het eenvoudiger om veilig met null om te gaan en fouten te voorkomen.

Extension functions

Uitbreidingsfuncties (extension functions) in Kotlin stellen je in staat om nieuwe functionaliteiten toe te voegen aan bestaande klassen zonder hun broncode te wijzigen of een subklasse te maken. Dit betekent dat je methoden kunt toevoegen aan klassen die je zelf niet hebt geschreven, zoals bibliotheekklassen of standaard Kotlin-klassen.

Je kunt bijvoorbeeld een nieuwe methode definiëren voor een bestaande klasse (zoals String of List) en die vervolgens gebruiken alsof het een ingebouwde methode van die klasse is. Dit maakt de code leesbaarder en flexibeler zonder het ontwerp van de originele klasse aan te passen.

Belangrijk om te weten is dat uitbreidingsfuncties de oorspronkelijke klasse niet daadwerkelijk wijzigen; ze worden omgezet naar statische methoden en maken gebruik van de objecten van de klasse waarop ze worden toegepast.

Voorbeeld van een simpele extension function
1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
10
// Uitbreidingsfunctie voor de String-klasse
fun String.shorten(length: Int): String {
return if (this.length <= length) this else this.take(length) + "..."
}

// Gebruik van de uitbreidingsfunctie
fun main() {
val longText = "Dit is een voorbeeld van een lange tekst die moet worden ingekort."
println(longText.shorten(20)) // Output: Dit is een voorbeel...
}

Data classes

Een data class in Kotlin is een speciaal type klasse dat is ontworpen om eenvoudig data vast te leggen. In plaats van handmatig veel boilerplate-code te schrijven (zoals getters, setters, equals(), hashCode(), en toString()), genereert Kotlin dit automatisch voor je.

Voorbeeld van een data class
1
data class Student(val name: String, val dob: LocalDate)

Default function arguments

In Kotlin kun je voor functies standaardwaarden (default arguments) definiëren voor parameters. Dit betekent dat als een functie wordt aangeroepen zonder dat een waarde voor een bepaalde parameter wordt meegegeven, de standaardwaarde wordt gebruikt.

Dit maakt functies flexibeler, omdat je niet meerdere overloaded versies van dezelfde functie hoeft te definiëren. Je kunt een functie aanroepen met alleen de essentiële argumenten en de overige parameters hun standaardwaarden laten behouden.

Standaardwaarden verminderen ook de hoeveelheid boilerplate-code en verbeteren de leesbaarheid van de code doordat de intentie van de parameters duidelijker wordt.

Voorbeeld van een functie met default function arguments
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
10
// Functie met standaardargumenten
fun greet(name: String, greeting: String = "Hallo") {
    println("$greeting, $name!")
}

// Gebruik van de functie
fun main() {
    greet("Anna")            // Gebruikt de standaardwaarde voor greeting
    greet("Bram", "Goedendag") // Gebruikt een aangepaste waarde voor greeting
}

Dit maakt functies flexibeler en voorkomt dat je meerdere overbelaste versies van dezelfde functie moet definiëren.

Conclusie en training

Kotlin is een veelzijdige en krachtige programmeertaal die steeds meer terrein wint in moderne softwareontwikkeling. Het wordt veel gebruikt binnen het Android-ecosysteem, maar ook voor server-side ontwikkeling en in multi-platform projecten. Door zijn flexibiliteit, leesbaarheid en interoperabiliteit met Java is Kotlin een ideale keuze voor ontwikkelaars die hun vaardigheden willen uitbreiden.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Kotlin en klaar om de volgende stap te zetten? Goed nieuws! Wij bieden een uitgebreide training aan.

Kotlin en Spring Boot voor Java Developers.

In deze driedaagse training leer je als Java Developer de programmeertaal: “Kotlin” en het Spring Boot-framework kennen. Deze training bestaat voor een helft uit theorie en een helft uit praktijkopdrachten.

Bekijk de training.

Drie startel collega\'s bij een meeting. glimlachend
  • 9,2 146 recensies

• Persoonlijke aanpak
  • Ervaren trainers
  • 25 jaar ervaring