Auteur: Hylke
29 januari 2024
1/29/2024
7 minuten om te lezen om te lezen

Microsoft Azure-beheer

De essentiële rol van een Azure-systeembeheerder

In de hedendaagse zakelijke wereld is Microsoft Azure, de cloudomgeving van Microsoft, niet meer weg te denken. Microsoft Azure biedt organisaties de mogelijkheid om data gestructureerd en veilig op te slaan en toegang te krijgen tot een verscheidenheid aan diensten. Maar wie zorgt ervoor dat deze complexe cloudomgeving stabiel is en optimaal wordt benut? Dat is de rol van een Azure-systeembeheerder.

Deze blog biedt een overzicht van de taken en verantwoordelijkheden van een Azure-beheerder met de benodigde kennis en vaardigheden om een professionele Azure-beheerder te worden.

Wat doet een Azure-beheerder?

De werkzaamheden van een Azure-beheerder

Traditioneel systeembeheer bestaat voornamelijk uit het beheren van fysieke servers en lokale netwerken. Azure-beheerders daarentegen werken met virtuele machines, cloudopslag en schaalbare bronnen. Met de opkomst van cloud computing, zoals die wordt aangeboden door Microsoft Azure, kunnen organisaties hun lokale servers vervangen of ondersteunen door middel van cloudgebaseerde oplossingen.

Een Azure-beheerder is een systeembeheerder die verantwoordelijk is voor het efficiënt beheren van de Microsoft Azure-omgeving van een organisatie. Deze functie omvat een groot aantal taken, waaronder:

• Toezicht op de infrastructuur
    Azure-beheerders moeten constant de kwaliteit en prestaties van de Azure-infrastructuur in de gaten houden. Dit omvat het controleren van serverbronnen, netwerkverbinding en het identificeren van mogelijke knelpunten.
  • Het beheren van bronnen
    Een Azure-beheerder is verantwoordelijk voor het aanmaken, configureren en beheren van Azure-bronnen zoals virtuele machines, opslagaccounts en databases. Dit omvat ook het schalen van bronnen op basis van de behoeften van de organisatie.
  • Accounts aanmaken en beheren
    Azure-beheerders creëren en beheren gebruikersaccounts en wijzen de juiste rechten toe om ervoor te zorgen dat alleen mensen die geautoriseerd zijn toegang hebben tot Azure-bronnen.
  • Het uitvoeren van beveiligingstaken
    Beveiliging heeft de hoogste prioriteit binnen de cloud. Azure-beheerders implementeren beveiligingsmaatregelen zoals firewallregels en toegangscontroles. Bovendien documenteren Azure-beheerders hun handelingen, configuraties en incidenten voor nalevings- en rapportagedoeleinden.
  • Het bewaken van de prestaties en het oplossen van Azure-gerelateerde problemen
    Als er prestatieproblemen of storingen optreden, dan is het aan de Azure-beheerder om snel te reageren, de oorzaak van het probleem te achterhalen en maatregelen te nemen om het probleem op te lossen of de storing.

Ten slotte moeten Azure-beheerders ook nauw samen kunnen werken met andere ICT-teams om samen oplossingen te ontwikkelen, zoals het creëren van aangepaste scripts of automatiseringstools om specifieke Azure-gerelateerde taken te vereenvoudigen.

Welke vaardigheden heb je nodig om een Azure-administrator te worden?

• Goed begrip van Windows- en Linux-serverbeheer

Microsoft Azure ondersteunt zowel Windows- als Linux; kennis van beide is belangrijk om optimaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden binnen Microsoft Azure.

Virtualisatie

Inzicht in virtualisatietechnologieën is belangrijk, omdat Microsoft Azure gebruikmaakt van virtuele machines voor het hosten van toepassingen.

• Cloudbegrippen

Kennis van cloudbegrippen, zoals schaalbaarheid, elasticiteit en gedeelde verantwoordelijkheid in de cloud, is van belang om Microsoft Azure te schikken naar de behoeften van jouw organisatie.

Netwerkbeheer

Kennis van netwerkconfiguratie, inclusief subnetten, VPN’s en load balancing, is noodzakelijk.

• Scripting

Ervaring met scripttalen zoals PowerShell is handig voor het automatiseren van taken binnen Microsoft Azure. Door gebruik te maken van scripts en infrastructuur als code (IaC) kun jij de implementatie en het beheer van bronnen versnellen en normaliseren.

Active Directory

Kennis van Active Directory en gebruikersbeheer is belangrijk voor het beheren van de rechten van gebruikers.

Welke vaardigheden heb je nodig om een Azure-administrator te worden?

Hoe word je een professionele Azure-beheerder?

Om een professionele Azure-beheerder te worden, is het belangrijk om te beschikken over zowel technische als interpersoonlijke vaardigheden.

Hier zijn enkele van de belangrijkste kennis en vaardigheden:

• Goed begrip van Windows- en Linux-serverbeheer
    Microsoft Azure ondersteunt zowel Windows- als Linux; kennis van beide is belangrijk om optimaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden binnen Microsoft Azure.
  • Virtualisatie
    Inzicht in virtualisatietechnologieën is belangrijk, omdat Microsoft Azure gebruikmaakt van virtuele machines voor het hosten van toepassingen.
  • Cloudbegrippen
    Kennis van cloudbegrippen, zoals schaalbaarheid, elasticiteit en gedeelde verantwoordelijkheid in de cloud, is van belang om Microsoft Azure te schikken naar de behoeften van jouw organisatie.
  • Netwerkbeheer
    Kennis van netwerkconfiguratie, inclusief subnetten, VPN’s en load balancing, is noodzakelijk.
  • Scripting
    Ervaring met scripttalen zoals PowerShell is handig voor het automatiseren van taken binnen Microsoft Azure. Door gebruik te maken van scripts en infrastructuur als code (IaC) kun jij de implementatie en het beheer van bronnen versnellen en normaliseren.
  • Active Directory
    Kennis van Active Directory en gebruikersbeheer is belangrijk voor het beheren van de rechten van gebruikers.

Daarnaast moeten Azure-beheerders uitstekende probleemoplossende vaardigheden hebben en in staat zijn om effectief te communiceren met teamleden en belanghebbenden. Gedetailleerd en georganiseerd werken is ook essentieel, aangezien Azure-omgevingen vaak ingewikkeld zijn en fouten veel geld kunnen kosten.

Uitgelichte training: Microsoft Azure Administrator (AZ-104)

De training: “Microsoft Azure Administrator (AZ-104)” is geschikt voor mensen die Azure-beheerder willen worden en een diepgaand begrip willen krijgen van de diensten en technologieën die in Azure worden gebruikt. Door de training te volgen krijg je ook praktische vaardigheden door middel van oefeningen binnen het Microsoft Azure-platform, waardoor je de theorie kunt toepassen in de praktijk.Het “Microsoft Certified: Azure Administrator Associate” is een uitgebreide vierdaagse training die je helpt om de benodigde kennis en vaardigheden te begrijpen en te ontwikkelen om Microsoft Azure effectief te beheren binnen een organisatie. De training richt zich op essentiële Azure-diensten, waaronder:

• Azure Compute
    Het opzetten en beheren van virtuele machines en containers.
  • Storage
    Het beheren van opslagaccounts en bestandsopslag.
  • Networking
    Netwerkconfiguratie en beveiliging.
  • Database
    Het beheren van Azure SQL-databases en andere gegevensopslagoplossingen.

• Microsoft Azure Administrator (AZ-104)

Streef je naar een succesvolle carrière in cloudtechnologie? Ontdek de uitgebreide training: “Microsoft Azure Administrator (AZ-104)”. Deze training is ontworpen voor zowel beginners als ervaren IT-professionals en biedt een diepgaande verkenning van Microsoft Azure, een van de voornaamste cloudplatformen.

Naar deze training

Het belang van certificaten

Aantoonbare kennis en vaardigheden

Als jij ernaar streeft om een professionele Azure-beheerder te worden, dan kan het behalen van een certificaat zoals: “Microsoft Certified: Azure Administrator Associate” van onschatbare waarde zijn. Met een certificaat kun je bewijzen dat jij over de expertise beschikt om jouw kennis en vaardigheden aan potentiële werkgevers te laten zien.