In de hedendaagse zakelijke wereld is Microsoft Azure, de cloudomgeving van Microsoft, niet meer weg te denken. Microsoft Azure biedt organisaties de mogelijkheid om data gestructureerd en veilig op te slaan en toegang te krijgen tot een verscheidenheid aan diensten. Maar wie zorgt ervoor dat deze complexe cloudomgeving stabiel is en optimaal wordt benut? Dat is de rol van een Azure-systeembeheerder.
Deze blog biedt een overzicht van de taken en verantwoordelijkheden van een Azure-beheerder met de benodigde kennis en vaardigheden om een professionele Azure-beheerder te worden.
Traditioneel systeembeheer bestaat voornamelijk uit het beheren van fysieke servers en lokale netwerken. Azure-beheerders daarentegen werken met virtuele machines, cloudopslag en schaalbare bronnen. Met de opkomst van cloud computing, zoals die wordt aangeboden door Microsoft Azure, kunnen organisaties hun lokale servers vervangen of ondersteunen door middel van cloudgebaseerde oplossingen.
Een Azure-beheerder is een systeembeheerder die verantwoordelijk is voor het efficiënt beheren van de Microsoft Azure-omgeving van een organisatie. Deze functie omvat een groot aantal taken, waaronder:
Ten slotte moeten Azure-beheerders ook nauw samen kunnen werken met andere ICT-teams om samen oplossingen te ontwikkelen, zoals het creëren van aangepaste scripts of automatiseringstools om specifieke Azure-gerelateerde taken te vereenvoudigen.
Microsoft Azure ondersteunt zowel Windows- als Linux; kennis van beide is belangrijk om optimaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden binnen Microsoft Azure.
Inzicht in virtualisatietechnologieën is belangrijk, omdat Microsoft Azure gebruikmaakt van virtuele machines voor het hosten van toepassingen.
Kennis van cloudbegrippen, zoals schaalbaarheid, elasticiteit en gedeelde verantwoordelijkheid in de cloud, is van belang om Microsoft Azure te schikken naar de behoeften van jouw organisatie.
Kennis van netwerkconfiguratie, inclusief subnetten, VPN’s en load balancing, is noodzakelijk.
Ervaring met scripttalen zoals PowerShell is handig voor het automatiseren van taken binnen Microsoft Azure. Door gebruik te maken van scripts en infrastructuur als code (IaC) kun jij de implementatie en het beheer van bronnen versnellen en normaliseren.
Kennis van Active Directory en gebruikersbeheer is belangrijk voor het beheren van de rechten van gebruikers.
Om een professionele Azure-beheerder te worden, is het belangrijk om te beschikken over zowel technische als interpersoonlijke vaardigheden.
Hier zijn enkele van de belangrijkste kennis en vaardigheden:
Daarnaast moeten Azure-beheerders uitstekende probleemoplossende vaardigheden hebben en in staat zijn om effectief te communiceren met teamleden en belanghebbenden. Gedetailleerd en georganiseerd werken is ook essentieel, aangezien Azure-omgevingen vaak ingewikkeld zijn en fouten veel geld kunnen kosten.
De training: “Microsoft Azure Administrator (AZ-104)” is geschikt voor mensen die Azure-beheerder willen worden en een diepgaand begrip willen krijgen van de diensten en technologieën die in Azure worden gebruikt. Door de training te volgen krijg je ook praktische vaardigheden door middel van oefeningen binnen het Microsoft Azure-platform, waardoor je de theorie kunt toepassen in de praktijk.Het “Microsoft Certified: Azure Administrator Associate” is een uitgebreide vierdaagse training die je helpt om de benodigde kennis en vaardigheden te begrijpen en te ontwikkelen om Microsoft Azure effectief te beheren binnen een organisatie. De training richt zich op essentiële Azure-diensten, waaronder:
Streef je naar een succesvolle carrière in cloudtechnologie? Ontdek de uitgebreide training: “Microsoft Azure Administrator (AZ-104)”. Deze training is ontworpen voor zowel beginners als ervaren IT-professionals en biedt een diepgaande verkenning van Microsoft Azure, een van de voornaamste cloudplatformen.
Als jij ernaar streeft om een professionele Azure-beheerder te worden, dan kan het behalen van een certificaat zoals: “Microsoft Certified: Azure Administrator Associate” van onschatbare waarde zijn. Met een certificaat kun je bewijzen dat jij over de expertise beschikt om jouw kennis en vaardigheden aan potentiële werkgevers te laten zien.