Auteur: Hylke
29 januari 2024
1/29/2024
7 minuten om te lezen

Omscholen naar de ICT-sector

Hoe jij een ICT-professional kunt worden!

De ICT-sector blijft een dynamisch en veelbelovend veld voor mensen die van carrière willen veranderen. Zowel voor degenen die zich willen omscholen vanuit een andere sector, als voor degenen die net beginnen met hun carrière. Het omscholen naar ICT biedt nieuwe kansen in een wereld die steeds meer gedreven wordt door technologie. Maar wat maakt ICT zo’n aantrekkelijke sector en hoe begin je met omscholen? In deze blog kun je lezen hoe jij een ICT-professional kunt worden!

Wat betekent omscholen naar de ICT-sector?

Sinds de jaren ’80 is er veel veranderd in de ICT-sector. Het PION-project was een baanbrekend initiatief dat veel mensen de kans gaf om de overstap naar de ICT-sector te maken. Echter, waar destijds de nadruk lag op basisvaardigheden in computertechnologie, ligt deze nu op specialistische aspecten zoals data-analyse, cloud computing, en cybersecurity. Deze verschuiving weerspiegelt de ontwikkeling van de technologie en de marktbehoeften.

Redenen om te kiezen voor een ICT-carrière:

 • Personeelstekort
  • Het chronische tekort aan ICT-personeel is een groot voordeel voor diegenen die zich willen omscholen. Dit tekort biedt kansen op zowel nationaal als internationaal niveau.
 • Diverse carrièremogelijkheden
  • ICT is niet beperkt tot één specialisme. Of je nu interesse hebt in netwerkbeheer, softwareontwikkeling, cybersecurity, of data-analyse, er is altijd wel iets wat bij jouw interesses en vaardigheden past.
 • Flexibiliteit en innovatie
  • De ICT-sector staat bekend om zijn flexibele werkomgevingen en innovatieve projecten. Dit trekt veel mensen aan die op zoek zijn naar een dynamische en vooruitstrevende carrière.
 • Voortdurende ontwikkeling
  • Technologie verandert snel, wat betekent dat er altijd nieuwe dingen zijn om te leren. Dit maakt een carrière in ICT spannend en uitdagend!

Betaald omscholen naar de ICT-sector

De mogelijkheid om betaald om te scholen, zoals via het UWV, overheidssubsidies of werkgeverfinanciering, maakt de overstap naar een ICT-carrière haalbaar zonder aanzienlijke financiële lasten. Dit maakt het een haalbare optie voor veel mensen, ongeacht hun huidige financiële situatie.

Beroepskeuze binnen de ICT-sector


 • Systeembeheerder of softwareontwikkelaar: De twee hoofdrichtingen in de ICT-sector

  De keuze tussen systeembeheer en softwareontwikkeling hangt af van jouw persoonlijke interesses en vaardigheden. Systeembeheer is zeer geschikt voor degenen die geïnteresseerd zijn in het functioneren van netwerken en hardware, terwijl softwareontwikkeling aantrekkelijk is voor degenen die graag creatieve oplossingen bedenken en realiseren.

 • Opleidingsmogelijkheden en ondersteuning

  Er zijn diverse opleidingsmogelijkheden waar je uit kunt kiezen, variërend van korte trainingen tot volledige leertrajecten. Als IT-opleider bieden wij flexibele leeropties, zoals klassikale en virtuele trainingen, leertrajecten of intensieve bootcamps. Hierbij richten wij ons op zowel beginners als ervaren ICT-professionals die hun kennis en vaardigheden willen uitbreiden.

  Bovendien zijn er op internet talloze bronnen te vinden, zoals online tutorials, webinars en fora.

 • Het behalen van certificaten

  Certificaten spelen een belangrijke rol in de ICT-sector. Ze bieden niet alleen een bewijs van jouw kennis en vaardigheden, maar ze kunnen ook helpen bij het vinden van een passende baan of het verkrijgen van een hogere functie. Om een certificaat te kunnen verdienen, dien je eerst het bijbehorend certificeringsexamen te hebben afgelegd. Enkele bedrijven die certificeringsexamens ontwikkelen zijn Cisco, Microsoft, CompTIA en AWS.

  Naast IT-opleider is Startel een erkend examencentrum. Dit betekent dat je na afloop van een training een examen af kunt leggen op onze locatie.

Een carrière in de ICT-sector

Werkervaring

Naast goed onderwijs en het behalen van certificaten, kan aantoonbare werkervaring jouw carrièrekansen verhogen. Vrijwilligerswerk, stages of deelname aan Open Source-projecten kunnen waardevolle praktijkervaring bieden. Bovendien zijn veel werkgevers op zoek naar kandidaten met een proactieve houding en een portfolio van gerealiseerde projecten.

Het beginnen aan een ICT-carrière

De eerste stap naar een ICT-carrière is vaak de moeilijkste. Het is belangrijk om een duidelijk doel voor ogen te hebben en een plan te maken om dat doel te bereiken. Sociaal contact, zowel online als offline, kan ook een belangrijke rol spelen bij het verhogen van jouw carrièrekansen en het krijgen van voet aan de grond in de ICT-sector.

De weg naar succes in de ICT-sector

Werken in de ICT-sector kan zeer lonend zijn. Of jij je nu wilt omscholen naar data-analist, systeembeheerder of softwareontwikkelaar, er zijn tal van hulpmiddelen en ondersteuning beschikbaar om jou te helpen slagen. Vergeet niet dat ICT niet alleen een carrière is, maar een voortdurende reis van leren, ontwikkelen en innoveren.

Inzicht in de ICT-arbeidsmarkt

De ICT-arbeidsmarkt is voortdurend in beweging, gedreven door technologische vooruitgang en veranderende zakelijke behoeften. Inzicht in deze dynamiek is cruciaal voor iedereen die overweegt zich om te scholen naar de ICT-sector. Specialisaties zoals cloud computing, kunstmatige intelligentie, en cybersecurity groeien snel, en bieden nieuwe en opwindende carrièremogelijkheden.

Persoonlijke ontwikkeling


 • Sociale vaardigheden

  Naast technische vaardigheden zijn sociale vaardigheden, zoals probleemoplossend vermogen, communicatie, en aanpassingsvermogen essentieel in de ICT. In een veld dat snel evolueert, zijn het vaak deze persoonlijke vaardigheden die jou onderscheiden en het succes binnen jouw carrière bepalen.

 • Blijf jezelf ontwikkelen

  In de ICT-sector is het de norm om steeds verder te leren en om certificaten te behalen. Ontwikkelingen en werkwijzen veranderen voortdurend, wat betekent dat je altijd nieuwe dingen kunt leren om relevant te blijven binnen jouw specialisatie. Dit kan bijvoorbeeld door een training te volgen of een zelfstudiepakket door te nemen, evenals een voortdurende professionele ontwikkeling.

 • Sociaal contact binnen de ICT-wereld

  Sociaal contact is een belangrijk aspect van een succesvolle carrière binnen de ICT-sector. Het bijwonen van conferenties en trainingen, en het bezoeken van online forums kan jou helpen om waardevolle connecties te maken en op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen.

Hoe bereid jij je voor op een carrière binnen de ICT-sector?

Toekomstverwachtingen voor de ICT-sector

De toekomstverwachtingen voor de ICT-sector zien er rooskleurig uit. Met de voortdurende groei in gebieden zoals Internet of Things (IoT), cloud computing, en kunstmatige intelligentie (AI), zullen er nieuwe en opwindende mogelijkheden blijven ontstaan voor degenen die zich willen omscholen naar deze sector.

Persoonlijke ontwikkelingsplannen in ICT

Het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan kan helpen om jouw carrière binnen ICT te sturen. Dit plan zou je leerdoelen, carrièredoelen, en de stappen die je moet nemen om deze te bereiken moeten omvatten.

Kansen voor ondernemerschap in ICT

Voor degenen die ondernemer willen worden, biedt de ICT-sector volop kansen voor het beginnen van een eigen bedrijf of het bieden van diensten als ZZP’er. De vraag naar gespecialiseerde ICT-diensten blijft groeien, waardoor er ruimte is voor innovatie en nieuwe ondernemingen.

Uitdagingen bij het omscholen naar ICT-sector

Omscholen naar ICT-sector kan uitdagingen met zich meebrengen, zoals het verkrijgen van nieuwe kennis en vaardigheden, of het aanpassen aan de behoeften van een werkgever. Hierom is het is belangrijk om je bewust te zijn van deze uitdagingen en strategieën te ontwikkelen om ze te overwinnen. Omscholen naar de ICT-sector is een spannende en lonende stap die jij kunt zetten om goed aan jouw carrière binnen de ICT-sector te beginnen. Of je nu interesse hebt in systeembeheer, softwareontwikkeling, cybersecurity of data-analyse, de ICT-sector biedt eindeloze mogelijkheden voor groei en ontwikkeling. Met de juiste training, vaardigheden, en houding kun jij een succesvolle carrière binnen de ICT-sector verwezenlijken in deze dynamische en snelgroeiende sector.