SCRUM vooroordelen


SCRUM vooroordelen blog scrum 1200x800px 03

SCRUM: Noot van de schijver

Scrumtrainingen staan niet overal even goed bekend. Met name vanwege de vraag “ Wat heb je er aan?”. Deels komt dit door de manier waarop organisaties omgaan met deze trainingen. Eén of een aantal individuele medewerkers gaan op training. Vervolgens wordt verwacht dat zij de nieuw opgedane kennis en vaardigheden in de organisatie kunnen toepassen. Dat gaat dus meestal fout. Agile werken is iets wat je als organisatie of toch minimaal een afdeling moet gaan doen.

 

SCRUM vooroordelen profielfoto Niels
Niels Prins, SCRUM Trainer

Ook zijn veel trainingen certificaat gericht. Het is goed mogelijk een ééndaagse Scrumtraining te volgen en dan ook direct examen voor bijvoorbeeld PSM1 of PSPO1 te doen. Maar welke vaardigheden op het vlak van Agile werken heb je dan, en past wat je kunt dan ook bij jouw organisatie?

Scrum/Agile trainingen zijn het meest effectief wanneer ze onderdeel zijn van een groter traject:

  • Hoe werken we nu?
  • Waar zit nu de jeuk/pijn?
  • Kan Agile werken ons helpen en zo ja, hoe? Welke vaardigheden hebben we dan nodig?
  • Trainingen om deze vaardigheden eigen te maken
  • Begeleiding bij de (organisatie of afdelingsbrede) invoering van Agile werken
  • Retrospectieve op bovenstaand traject

En uiteraard past (ook) bij bovenstaande een Agile aanpak.

Op basis van bovenstaande uitgangspunten is onderstaande blog geschreven.

Vooroordelen

“In mijn praktijk als trainer, coach en adviseur kom ik regelmatig behoorlijke vooroordelen tegen als het gaat om Agile werken of meer specifiek: Scrum. De termen lijken beschouwd te worden als niet meer dan de zoveelste modegril en staan zelfs hoog in de jeukwoorden-toptien. En dat vind ik jammer, want Scrum is een manier van werken die in veel organisaties juist erg veel winst kan brengen. Maar wil je die winst bereiken, dan kun je niet volstaan met het naar een Scrum-cursus sturen van een paar medewerkers en dan ook nog verwachten dat dat de juiste vruchten gaat afwerpen. Agile werken doe je toch vooral met z’n allen, bij voorkeur als complete organisatie maar toch minimaal met een hele afdeling. Pas dan wordt de kans groot dat Agile werken echt iets toevoegt.

Ook is het goed je van te voren eerst eens te verdiepen in het wààrom van Agile werken binnen jouw organisatie. Waar zit nu de pijn, wat wil je veranderen en hoe kan Scrum je daarin helpen? Of kunnen we beter een ander Agile raamwerk kiezen, want er zijn er meer. Doen omdat de buren het òòk doen vind ik geen goed idee, toch zie ik òòk dat gebeuren.

Agile spelregels

Als tweede stap komt dan het volgen van een geschikte training. Daarin zijn meerdere varianten mogelijk qua inhoud en vorm. Maar daar houdt het niet op, want het werken volgens Agile principes moet daarna ook nog ingevoerd worden en met name dààr komt nog wel het één en ander bij kijken. Sterker nog, ik zie dat dat de meest moeilijke stap is in vrijwel iedere organisatie en daarmee ook het punt waar het vaak fout gaat. Het is erg verstandig om bij die invoering de hulp van een ervaren coach in te roepen die bijvoorbeeld bewaakt dat de ‘spelregels’ van Agile werken inderdaad nageleefd worden en die de medewerkers helpt en coacht bij het voor het eerst in de praktijk uitvoeren van de verschillende stappen binnen de methode.

En dan zijn we er nog niet wat mij betreft: Agile werken geeft je de ruimte om te leren van je fouten en te werken vanuit je ervaring. Maar ook die processen moeten in goede banen geleid worden.  Hoe zorgen we ervoor dat fouten herkent en erkent worden, hoe zorgen we er voor dat de gemaakte fouten inderdaad leiden tot verbetering en hoe borgen we dat alles wat goed gaat inderdaad behouden blijft? Ook hierbij is deskundige begeleiding onmisbaar.

Veel mensen kiezen standaard voor een training Scrum Master. En dat is logisch, want met zo’n training leer je de gedachte achter Agile werken en een goede basis om Scrum toe te passen binnen jouw projecten. Maar echte toegevoegde waarde voor de organisatie ontstaat pas wanneer niet alleen de methode goed wordt toegepast maar wanneer ook de resultaten perfect aansluiten bij de behoefte en de verwachtingen van de organisatie. Om dit mogelijk te maken heb je naast een goede Scrum Master nòg iemand nodig: een goede Product Owner!

Product Owner

Zelf vind ik de rol van Product Owner misschien wel de meest cruciale in het Scrum Team. Want Scrum kan nog zo goed uitgevoerd worden, wanneer de resultaten niet voldoen aan de afspraken die je hebt gemaakt met de klant heeft het allemaal nog steeds geen zin gehad. Een goede Product Owner is in staat een heldere en duidelijke visie te ontwikkelen op het te ontwikkelen product of dienst. En deze visie ook uit te dragen en ervoor te zorgen dat deze visie een leidraad vormt voor de richting waarin het Agile team zichzelf organiseert. Een goede Product Owner weet hoe zaken geprioriteerd moeten worden om steeds de maximale waarde aan het projectresultaat toe te voegen. En is in staat snel besluiten te nemen wanneer dat nodig is, zodat de trein niet onnodig vertraagd wordt of zelfs tot stilstand komt.

Ik merk dat de rol van Product Owner binnen veel organisaties toch vaak onderschat wordt, zeker in eerste instantie. Waardoor veel Scrumimplementaties eigenlijk een soort valse start kennen. Dit kun je voorkomen door òòk voldoende zorg te besteden aan de training en vaardigheden van de Product Owner. Deze rol kan wat mij betreft nooit een ‘klusje naast het gewone werk’ zijn, maar is een specialiteit op zich. En ook die kun je jezelf eigen maken!

Niet geschikt

Als laatste merk ik dat veel mensen denken dat Agile werken niet geschikt zou zijn binnen juist hùn organisatie. Omdat er geen software gemaakt wordt. Omdat we alleen diensten ontwikkelen of verlenen. Of welke reden dan ook. Met nadruk stel ik: dit is een misvatting. Agile werken volgens bijvoorbeeld Scrum kan een toegevoegde waarde leveren aan vrijwel alle activiteiten binnen vrijwel alle organisaties. Het toepassingsgebied is onbeperkt. Door het iteratieve karakter bijvoorbeeld, waarbij alle betrokken partijen steeds precies weten wat er gebeurt. Of door zelfsturing en -organisatie waardoor het beste uit de mensen wordt gehaald. En zo kan Agile werken nog veel meer voordelen bieden. Wilt u weten welke toegevoegde waarde Agile werken voor uw organisatie kan hebben? Dat ga ik niet hier voor u uitspellen, dat kan ik niet. Maar samen met mijn collega’s èn samen met u en uw collega’s ga ik graag aan de slag om deze en alle andere vragen omtrent Agile werken voor u te beantwoorden!”

Volg de link voor een overzicht van onze SCRUM trainingen.

Stay Connected

More Updates

De maand van de cybersecurity

Cybersecurity, wat is dat nou eigenlijk, en waarom moet je er iets vanaf weten? En waarom is oktober de ‘maand van de cybersecurity’?
Wat heeft het eigenlijk met voetbal te maken? Je komt dan te weten hoe je je teweer kan stellen tegen al die vervelende ransomware en phising en dergelijke.
Voor de antwoorden op deze interessante vragen: lees deze blog.

IT Talentprogramma 2022

Inleiding In een grijs verleden was je al een IT Talent als je tot 16 kon tellen. Want dan had je kans dat je wist

Op de hoogte blijven van de nieuwste trainingen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven nieuwsbrief