Maandag - Vrijdag

8:15 - 17:00

Lavendelheide 12, 9202 PD, Drachten

info@startel.nl

050-5028888

Tips en trucs voor het starten van een carrière als software tester

Het is belangrijk dat software naar behoren werkt. In deze blog krijg jij tips en trucs om een succesvolle carrière als software tester te beginnen. Dit zijn enkele onderwerpen die in deze blog te lezen zijn:

 • De betekenis van software testen.
 • De verschillende typen van software testen.
 • De vaardigheden die nodig zijn om een software tester te worden.
 • Hoe jij van software testen jouw carrière kunt maken.
 • De toekomst van software testen.
Tips en trucs voor het starten van een carrière als software tester Starten als software tester 1

Wat is software testen?

Software testen is het proces van de ontwikkeling van een softwareproduct om te verzekeren dat de software voldoet aan de vereisten en de verwachtingen van de opdrachtgever(s). Software testen kan handmatig of met hulpmiddelen worden uitgevoerd. Je kunt bijvoorbeeld Robot Framework gebruiken om webpagina’s te testen.

Het belang van software testen

Software testen is noodzakelijk voor het waarborgen van de kwaliteit van software, omdat dit leidt tot een betrouwbaarder en veiliger eindproduct. Het vermindert ook de kans op onvoorziene problemen en bespaart tijd en geld door fouten te vinden voordat de software in gebruik wordt genomen.

Tips en trucs voor het starten van een carrière als software tester Starten als software tester 2 transparant

Verschillende manieren om software te testen

Er zijn verschillende soorten testtechnieken voor het testen van software. Door verschillende testtechnieken te gebruiken kunnen verschillende aspecten beoordeeld en verbeterd worden. Hierdoor wordt de kwaliteit van software gewaarborgd. Enkele van de meest voorkomende typen zijn:

 • Functionele testen.
 • Niet-functionele testen.
 • Geautomatiseerde testen.

Functionele testen

Functionele testen zijn gericht op het testen van de werking van de software. Dit type testen omvat het testen van de functionaliteiten, de gebruikersomgeving en de gegevensverwerking.

Niet-functionele testen

Niet-functionele testen zijn gericht op het testen van de niet-functionele aspecten van de software, zoals de prestaties, de beveiliging en de compatibiliteit van de software met bijvoorbeeld hardware en besturingssystemen.

Geautomatiseerde testen

Geautomatiseerde testen worden uitgevoerd met behulp van hulpmiddelen. Een voordeel hiervan is dat testhulpmiddelen helpen om tijd en geld te besparen door het uitvoeren van testwerkzaamheden die regelmatig terugkomen.

Een ander voordeel is dat testsoftware objectief de testprocedure uitvoert, bijvoorbeeld in het meten en de omvang van de testprocedure.

Rollen en verantwoordelijkheden van een software tester

Een software tester is verantwoordelijk voor het testen van de software om ervoor te zorgen dat deze zo veel mogelijk voldoet aan de eisen en wensen van de opdrachtgever(s) en eindgebruikers. Een software tester moet grondige kennis hebben van de software en de behoeften, evenals de vaardigheden om de software te testen en problemen op te lossen.

Tips en trucs voor het starten van een carrière als software tester Starten als software tester 4

Taken van een software tester

Een software tester heeft verschillende taken, waaronder het ontwikkelen van testplannen en -scripts, het uitvoeren van tests, het documenteren van fouten en problemen, en het communiceren van de resultaten aan het ontwikkelingsteam.

Verantwoordelijkheden van een software tester

Een software tester is verantwoordelijk voor het waarborgen van de kwaliteit van de software, het vinden van fouten en problemen, en het adviseren van het ontwikkelingsteam over eventuele problemen die moeten worden opgelost.

Vaardigheden die nodig zijn om een software tester te worden

Om een succesvolle software tester te worden, zijn er verschillende vaardigheden nodig. Deze vaardigheden zijn onder andere:

Een software tester moet een grondige kennis hebben van de software en van de technologieën die worden gebruikt om deze te ontwikkelen en te testen. Dit omvat bijvoorbeeld kennis van programmeertalen, databases, netwerken en besturingssystemen.

Een software tester moet in staat zijn om problemen te analyseren en op te lossen, evenals om defecten op te sporen. Dit vereist een sterk analytisch vermogen en aandacht voor detail.

Een software tester moet in staat zijn om effectief te communiceren met het ontwikkelingsteam en andere belanghebbenden. Dit betekent dat de software tester de resultaten duidelijk vertelt en alle fouten duidelijk rapporteert.

Benodigdheden om een professionele software tester te worden

Er zijn verschillende manieren om een carrière te starten als software tester.

Wij bieden verschillende trainingen aan op het gebied van software testen. ISTQB en TMap® zijn twee grote leveranciers van trainingen waarmee je een certificaat kunt behalen. Bekijk hier alle trainingen die wij op dit gebied te bieden hebben.

Met het IT-Talentprogramma krijg je de benodigde trainingen en begeleiding om een carrière te beginnen als software tester. Het IT-Talentprogramma wordt afgesloten met een stage. Het kan ook helpen om eerst te beginnen als junior-software tester en om daarna door te groeien naar hogere carrièremogelijkheden. Lees hier meer informatie over het IT-Talentprogramma.

Tips en trucs om een professionele software tester te worden

Dit zijn enkele tips en trucs om jou te helpen om een goed begin te maken als software tester.

Software testen is een snel evoluerende industrie, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe technologieën en trends. Software en testprocedures worden constant vernieuwd. Door je hierin te verdiepen blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Een nauwe samenwerking met het ontwikkelingsteam kan jou helpen om problemen op te lossen en de communicatie goed te laten verlopen.

Een proactieve houding kan jou helpen om defecten op te sporen voordat ze zich voordoen en om hiervoor oplossingen te vinden.

Verschillende fouten bij het testen van software

Dit zijn verschillende fouten die software testers kunnen maken:

 • Geen duidelijke testplannen hebben – Een gebrek aan duidelijke testplannen kan leiden tot verwarring en fouten in het testproces.

 • Onvoldoende testen – Door onvoldoende te testen kunnen eindgebruikers last krijgen van problemen en defecten in de software.

 • Slechte communicatie met het ontwikkelingsteam – Een gebrek aan communicatie met het ontwikkelingsteam kan leiden tot verwarring en fouten in het testproces.

Hulpmiddelen om software makkelijker te testen

Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar die jou zouden kunnen helpen bij het testen van software.
Deze hulpmiddelen zijn onder andere:

 • Bepaalde software en scripts kunnen veelvoorkomende testactiviteiten makkelijker maken en daarmee de werkdruk verminderen.
 • Hulpmiddelen voor het inplannen en beheren van testactiviteiten kunnen de werkdruk verminderen.
 • Hulpmiddelen voor het opsporen van fouten kunnen aangeven wat het probleem is en wanneer het probleem zich voordoet.
Tips en trucs voor het starten van een carrière als software tester Starten als software tester 3

Verwachtingen voor de toekomst

De verwachtingen voor de toekomst van software testen zien er veelbelovend uit met nieuwe technologieën en ontwikkelingen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Hulpsoftware zal waarschijnlijk een grotere rol gaan spelen in de toekomst van software testen.

 • Beveiligingstesten zullen waarschijnlijk een steeds belangrijker onderdeel worden van software testen, aangezien de dreiging van cyberaanvallen toeneemt.

Conclusie

Software testen is onmisbaar voor de ontwikkeling van software. Door de juiste trainingen te volgen en ervaring op te doen, zul je steeds beter worden in het beoordelen van software, het opsporen van defecten en deze door te geven aan de ontwikkelaars.

Klik op de oranje knop om contact met ons op te nemen zodat wij jou kunnen helpen om een carrière te beginnen als software tester!

Stay Connected

More Updates