Foto van medewerker van Startel (Johannes van Oosterom) met een pijl in zijn handen.Foto van medewerkster van Startel (Thea Plantinga) met een pijl in haar handen.Foto van medewerkster van Startel (Sandra Kerdijk) met een pijl in haar handen.Foto van medewerkster van Startel (Marleen Ankersmit) met een pijl in haar handen.Foto van medewerker van Startel (Eliano Patty) met een pijl in zijn handen.Foto van medewerker van Startel (Pieter Fokkema) met een pijl in zijn handen.Foto van medewerker van Startel (Hylke Bosma) met een pijl in zijn handen.
18 januari 2024
1/18/2024

Het UWV 

Scholingsbudget

Hoe het het UWV budget je kan helpen.

In 2024 blijft het Tijdelijk Scholingsbudget van het UWV een essentiële bron voor personen die een WW- of WIA-uitkering ontvangen en de ambitie hebben om zich om te scholen naar beroepen met een hoge arbeidsmarktvraag, bekend als krapteberoepen. Dit initiatief is gericht op het stimuleren van de arbeidsmobiliteit door het aanbieden van financiële ondersteuning voor opleidingen en trainingen die de overstap naar sectoren met personeelstekorten vergemakkelijken.

Wat is het UWV scholingsbudget?

Het Tijdelijk Scholingsbudget van het UWV in 2024 heeft als primair doel het terugdringen van de afhankelijkheid van langdurige WW- en WIA-uitkeringen door het aanmoedigen van werkzoekenden om zich te heroriënteren op de arbeidsmarkt. Door het aanbieden van scholingsmogelijkheden in kansrijke sectoren zoals ICT, techniek, zorg en onderwijs, streeft het UWV ernaar de kloof tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te dichten.

Verder zet het scholingsbudget in op het versterken van de positie van werkzoekenden door het vergroten van hun kansen op een baan die niet alleen aansluit bij de huidige arbeidsmarktbehoeften maar ook bijdraagt aan hun persoonlijke ontwikkeling en werkplezier. Het programma biedt een breed scala aan opleidingsmogelijkheden, variërend van korte cursussen tot volledige opleidingstrajecten, afgestemd op de individuele behoeften en de specifieke eisen van de krapteberoepen.

Na afloop van een examen krijg je de resultaten.

Waarom omscholen naar de IT?

De arbeidsmarkt ervaart een sterke vraag naar gespecialiseerd personeel in cruciale sectoren zoals IT. Deze dynamische sector, centraal in digitale transformatie en innovatie, biedt uiteenlopende carrièremogelijkheden in functies zoals data-analist, softwareontwikkelaar, en cybersecurity-expert. De vraag naar deze krapteberoepen overstijgt het aanbod, wat resulteert in aantrekkelijke carrière vooruitzichten en beloningen. De IT-sector staat garant voor continue professionele ontwikkeling en innovatie, waardoor professionals in deze branche altijd aan de voorhoede van technologische vooruitgang staan.

Hoeveel scholingsbudget per persoon?

Hoewel de ‘Regeling tijdelijk scholingsbudget UWV’ al enkele jaren bestaat, is het budget vanaf 1 januari 2021 aanzienlijk verhoogd naar €5.000 incl. BTW. Dit bedrag blijft ook in 2024 beschikbaar voor WW-ers en WIA-ers die het willen uitgeven aan trainingen en opleiding.

Foto van medewerker van Startel (Eliano Patty) die aan het werk is.

Hoe vraag ik het UWV omscholingsbudget aan?

Niet iedereen komt zomaar in aanmerking voor het UWV omscholingsbudget. Daarom weten veel mensen niet of ze het kunnen aanvragen. Ben je benieuwd of jij wel in aanmerking komt voor het UWV omscholingsbudget? Wij kunnen je helpen.

Vul je gegevens in en we nemen contact met je op! Dan bespreken we alle mogelijkheden met je qua bij- en omscholing in de IT.

UWV omscholingsbudget aanvraag

Hier kunnen mensen contact opnemen met Startel voor het UWV omscholingsbudget

"*" geeft vereiste velden aan

Vul hier jouw naam in*

Welke beroepen binnen IT ervaren krapte?

De vraag naar banen in de ICT blijft groeien en er zijn verschillende redenen waarom dit het geval is. Ten eerste is de wereld steeds meer afhankelijk van technologie en digitalisering. Dit geldt niet alleen voor grote bedrijven, maar ook voor kleinere bedrijven en zelfs individuen die technologie gebruiken om hun dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Daarnaast zorgt de opkomst van nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie, blockchain en het Internet of Things voor nieuwe mogelijkheden en uitdagingen. Bedrijven hebben behoefte aan experts op deze gebieden om hun bedrijfsprocessen te optimaliseren en nieuwe producten en diensten te ontwikkelen.

Bovendien heeft de coronapandemie de digitale transformatie versneld en ervoor gezorgd dat bedrijven meer online zijn gaan werken. Hierdoor is er een grotere vraag ontstaan naar IT-professionals die kunnen helpen bij het opzetten en onderhouden van virtuele werkplekken en communicatiehulpmiddelen.

Kortom, de groeiende afhankelijkheid van technologie, de opkomst van nieuwe technologieën, de versnelde digitale transformatie en de aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden maken de ICT-sector tot een van de meest veelbelovende sectoren voor werkgelegenheid. Hier enkele krapteberoepen in de IT-branche volgens het UWV: Functioneel beheerder, Systeembeherder, Netwerkbeheerder, Dataspecialist, IT-security Specialist, IT Help- en servicedeskmedewerker, Software Tester, Developer, Applicatiebeheerder, IT Consultant, BI Specialist en nog veel meer!

Krapteberoepen binnen de IT-sector.