IT Talentprogramma 2022

Inleiding

In een grijs verleden was je al een IT Talent als je tot 16 kon tellen. Want dan had je kans dat je wist wat het hexadecimale stelsel was. Je was een IT Talent als je goed met een potlood om kon gaan, want dan kon je Cobolformulieren invullen. Je was een IT Talent als…. vul zelf maar in. We hebben het ongeveer over de jaren 70-80 van de vorige eeuw, grofweg een halve eeuw geleden.Veel van de IT Talenten van toen zijn ondertussen al gepensioneerd, of er niet meer, wat natuurlijk ook kan.

PION

Toen het computertijdperk echt op gang kwam, was er veel vraag naar IT-ers. Zelfs zoveel dat er in de jaren 80 een heus landelijk omscholingstraject werd opgestart, het fameuze PION-traject. Dat was een afkorting van Promotie Informatica Omscholing Nederland. In een aantal jaren werden duizenden (echt waar) HBO-ers en academici omgeschoold naar beginfuncties in de informatica. Op zich was het traject succesvol (ook schrijver dezes was een van de deelnemers) maar de aantallen waren te groot ingeschat, zodat velen ook na dit traject (100 dagen fulltime, C, Unix, Business Basic, Analyse en Design, noem maar op) helaas niet in de IT aan de slag kwamen.

Arbeidsmarkt

Zoals vaker gaat de arbeidsmarkt alle kanten op. Van Kooten en De Bie hadden in een van hun conferenties een item over de arbeidsmarkt, ‘een heel gezellige markt, net achter het station’. Was het maar zo, de arbeidsmarkt is ondoorzichtig, onvoorspelbaar en zeker niet gezellig. Ja, van een afstandje lijkt het allemaal wel begrijpelijk, en als je een bepaalde opleiding hebt zou je volgens de arbeidsmarktspecialisten van het UWV geen enkel probleem moeten hebben om aan de slag te komen. Als voorbeeld: docenten Nederlands 1e graads zijn zeer gewild, volgens diverse onderzoeken. Maar wanneer je rond de 60 bent dan liggen de zaken even wat anders. Hoe anders? Dat mag de lezer zelf verzinnen.

Tekort

We kunnen er lang en kort over schrijven, maar om de zoveel tijd treedt er een daadwerkelijk tekort op in bepaalde gebieden. Ook nu weer blijkt dat ICT een gebied is waar veel te doen is. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Vooral op technisch gebied, want de meeste principes die schrijver dezes dertig jaar geleden leerde gaan nog steeds op. Maar denk aan zaken als de cloud, security, telefonie, streaming, big data, low-code programming, noem maar op. Er zijn momenteel veel vacatures op heel veel ICT-gebieden, en hoewel er genoeg mensen zijn die best hun geluk willen proberen in het interessante ICT-vakgebied missen deze vaak de benodigde actuele kennis. Een tijdje geleden meldde schrijver dezes tijdens een sollicitatie dat hij de volledige AMBI HS richting had afgerond. De recruiter had geen enkel idee waar het over ging, terwijl de èchte ICT-er die aanwezig was ging staan en een buiging maakte… Maar de recruiter had natuurlijk het laatste woord. Vierentwintig was ze geloof ik…

Een oplossing

Dat je met een volledig AMBI diploma rondjes loopt om veel tegenwoordige informatici, ach, daar koop je weinig voor als niemand het meer kent. Ondertussen heb je wel aangetoond kennis van ICT te hebben. Wat zou het dan leuk zijn als er een manier bestond om die kennis te actualiseren en alsnog een interessante baan in de ICT te scoren? Daar is nu een prima mogelijkheid voor, en dat is het IT Talent programma dat de IT opleider StarTel in samenwerking met het UWV en anderen uitvoert. Begin 2021 is er een zeer succesvolle pilot geweest, waarna besloten is dat het traject voortgezet zal worden. Alle deelnemers aan de pilot hebben ondertussen een baan, wat het uiteindelijke doel van de scholing ook was.

IT Talentprogramma 2022 IT Talent

IT Talent

Op de pagina IT Talent is de nodige informatie te vinden over dit programma. Het is een beetje overkill om dat hele programma hier te herhalen, maar enkele zaken zijn belangrijk genoeg om hier even aan te stippen. Hier komen een paar van die stippen:

• De doelgroep zijn werkzoekenden die nog minimaal 4 maanden uitkering tegoed hebben

• Er moet een assessment succesvol worden afgerond

• Minimaal in het bezit van een MBO-4 diploma (HBO en WO ook van harte welkom)

• Woonachtig in het Noorden van Nederland

• Leeftijd onbelangrijk

In sommige gevallen zijn er nog meer mogelijkheden: denk aan de werkzoekende die geen uitkering heeft (de zogenaamde nugger, niet-uitkeringsgerechtigde), deze kan zich ook inschrijven voor de omscholing. Eigenlijk komt het erop neer dat iedereen die zich graag en gemotiveerd wil omscholen, bijscholen of herscholen zich kan aanmelden voor het programma. De eis van nog minimaal vier maanden een uitkering hebben is dan eigenlijk specifiek voor de mensen die via het UWV binnenkomen. Hoe het daarna met salaris en dergelijke met de nieuwe werkgever gaat is vervolgens een kwestie van afspraken maken. De bottom line is dat in het IT Talent programma iedereen welkom is die gepassioneerd is voor ICT, en die gemotiveerd is hard te werken. Dat leeftijd onbelangrijk is, wordt bewezen door schrijver dezes, die bij aanvang van het IT Talent programma 62 jaar jong was. Wanneer je bijvoorbeeld 56 bent, ga ervoor, want je kan nog 11 jaar aan de slag! 

Conclusie

Het IT Talent programma, de omscholing, bijscholing, herscholing van StarTel, is een prachtige manier om je weer ín de ICT-picture te krijgen. Je krijgt een veelzijdige basistraining, van netwerken tot Python, en daarna de keuze uit vier richtingen. Terwijl daarnaast ook nog, in overleg met toekomstige werkgevers, mogelijkheden zijn om te individualiseren. Dus het IT Talent programma is in feite geschikt voor alle zoekers: werkzoekers en werkgevers. Doe er je voordeel mee, nee heb je, ja kan je krijgen. En wanneer het een ja wordt, bereid je dan voor op een interessant, leuk en nuttig traject!

Inschrijven IT-Talent

Voor het intake gesprek hebben we je CV en een Motivatie brief nodig in PDF of .docx formaat. We vragen daarom ook om deze direct met je aanmelding mee te sturen.

Naast het IT-talenten programma willen we je ook nog wijzen op het UWV scholingsbudget.

Stay Connected

More Updates

functioneel beheerder

Hoe word je functioneel beheerder?

Inleiding Op de een of andere manier kwam de vraag bij mij naar boven of je zonder kosten functioneel beheerder kan worden. Dus in Google

De maand van de cybersecurity

Cybersecurity, wat is dat nou eigenlijk, en waarom moet je er iets vanaf weten? En waarom is oktober de ‘maand van de cybersecurity’?
Wat heeft het eigenlijk met voetbal te maken? Je komt dan te weten hoe je je teweer kan stellen tegen al die vervelende ransomware en phising en dergelijke.
Voor de antwoorden op deze interessante vragen: lees deze blog.

Op de hoogte blijven van de nieuwste trainingen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven Nieuwsbrief

De Startel Certificeringsposters

Startel heeft speciaal voor jou de Startel Certificeringsposters ontwikkeld. 

Vraag de posters nu gratis aan!

Aanvragen Microsoft poster

Aanvragen Mile2 poster