Linux Engineer (LPIC-2 201) training
De training Linux Engineer LPIC-2 201 bouwt voort op de basisvaardigheden uit LPIC-1 en is ontworpen voor systeembeheerders die hun Linux-kennis verder willen verdiepen.
In het LPIC-2 201-450 examen worden jouw kennis en vaardigheden op het gebied van gevorderd Linux-systeembeheer getoetst. Het LPIC-2 201-450 examen bestaat uit 60 vragen (meerkeuze en open) waarbij je 90 minuten de tijd krijgt om ze te beantwoorden (als Engels niet jouw moedertaal is, dan mag je extra tijd aanvragen). Om te slagen voor het LPIC-2 201-450 examen dien je ten minste 62,5% van de vragen correct te beantwoorden (500 punten op een schaal van 200–800). De onderwerpen van het LPIC-2 201-450 examen omvatten onder andere capaciteitsplanning, de Linux-kernel (bijvoorbeeld modules beheren, kernel compileren), het beheren van het opstartproces en runlevels, bestandssystemen en apparaten, geavanceerd opslagbeheer (LVM, RAID-configuratie), netwerkconfiguratie (zoals statische routing, bridging) en systeemonderhoud (automatisering, back-ups, logging). Bij dit eerste LPIC-2 examen is het belangrijk dat je bijvoorbeeld een Linux-kernel kunt configureren/builden, opstartscripts of services kunt aanpassen, schijfbeheer goed begrijpt en netwerkinstellingen in Linux kunt beheren. Met andere woorden: je dient aan te tonen dat je de kern van Linux-systeemadministratie op een gevorderd niveau beheerst.
Het LPIC-2 202-450 examen vormt het tweede deel van de LPIC-2 certificering en is vooral gericht op netwerkdiensten en beveiliging. Net als het LPIC-2 201-450 examen bestaat het tweede LPIC-2 examen uit 60 vragen die binnen 90 minuten beantwoord dienen te worden (ook hier mag je extra tijd aanvragen als Engels niet jouw moedertaal is). Tevens dien je bij het LPIC-2 202-450 examen eveneens 62,5% van de vragen juist te hebben beantwoord. In het LPIC-2 202-450 examen komen netwerkservices en Linux-beveiliging uitgebreid aan bod. De belangrijkste onderwerpen zijn onder andere Domain Name Server (DNS), webservices (bijvoorbeeld een webserver opzetten door middel van Apache/Nginx), bestandsdeling (bijvoorbeeld NFS, Samba file servers), netwerkclientbeheer (DHCP, LDAP-integratie), e-maildiensten (mailservers, zoals Postfix/Dovecot) en systeembeveiliging (firewalls, zoals iptables/netfilter, VPN-configuraties, SSH). Verder dien je bij het LPIC-2 202-450 examen aan te tonen dat je fundamentele netwerkdiensten kunt installeren en configureren, hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan DNS-servers, web- en mailservers, FTP- of file shareservers en dat je een Linux-systeem goed kunt beveiligen (authenticatie, firewall, VPN). Bij dit tweede LPIC-2 examen is het dus van belang dat je praktijkervaring hebt met het opzetten en onderhouden van serverdiensten in Linux en inzicht in de beste werkwijzen op het gebied van informatiebeveiliging.
(Let op: om de LPIC-2 certificering daadwerkelijk te behalen, vereist Linux Professional Institute (LPI) dat je al gecertificeerd bent voor LPIC-1. Je kunt de twee LPIC-2 examens eventueel in willekeurige volgorde doen, maar je ontvangt het LPIC-2 certificaat pas wanneer beide behaald zijn én jouw LPIC-1 certificering actief is.)
De LPIC-2 certificering biedt onder andere de volgende voordelen voor Linux-professionals:
Een goede voorbereiding is het halve werk. Hier zijn enkele concrete tips & tricks om jou te helpen bij het succesvol voorbereiden op zowel het LPIC-2 201-450 examen als het LPIC-2 202-450 examen:
Door middel van de klassikale of virtuele trainingen Linux Engineer (LPIC-2 201) en Linux Engineer (LPIC-2 202) en examenvouchers voor zowel het LPIC-2 201-450 examen als het LPIC-2 202-450 examen, willen wij jou helpen om de LPIC-2 certificering te bemachtigen. Hieronder is meer informatie over de twee LPIC-2 trainingen en LPIC-2 examens te lezen:
Het LPIC-2 certificaat is een waardevolle volgende stap voor ICT-professionals die zich willen profileren als Linux Engineer. Door het LPIC-2 certificaat te behalen toon je aan dat je niet alleen de theorie achter Linux-systemen beheerst, maar ook weet hoe jij deze in praktijk kunt brengen. Hoewel de leerstof van de beide LPIC-2 trainingen uitgebreid is en de LPIC-2 examens pittig kunnen zijn, is de LPIC-2 certificering met de juiste voorbereiding goed te behalen. Of je nu zelfstandig studeert met officiële bronnen of kiest voor een gerichte training en begeleiding via Startel, met LPIC-2 investeer je in jouw ontwikkeling en vergroot jij jouw Linux-expertise. Daarnaast kun jij met de internationaal erkende LPIC-2 certificering je op de arbeidsmarkt onderscheiden en deuren openen naar nieuwe kansen in de wereld van Linux en Open Source. Veel succes met leren en met het behalen van je LPIC-2 certificering!
De training Linux Engineer LPIC-2 201 bouwt voort op de basisvaardigheden uit LPIC-1 en is ontworpen voor systeembeheerders die hun Linux-kennis verder willen verdiepen.
De LPIC-2 202 training is de tweede van de twee voorbereidingstrainingen voor het LPIC-2 certificaat en is gericht op onderwerpen, zoals netwerkbeheer, beveiliging en probleemoplossing.
In het LPIC-2 201-450 examen wordt jouw expertise getoetst in systeembeheer, netwerkconfiguratie, systeembeveiliging en het onderhouden van geavanceerde Linux-omgevingen.
In het LPIC-2 202-450 examen wordt jouw expertise getoetst in geavanceerd netwerkbeheer, e-mailservices, beveiliging en probleemoplossing binnen Linux-omgevingen.
Vul hieronder jouw gegevens in, zodat wij telefonisch contact met je kunnen opnemen.