Auteur: Fredou
28 juni 2024
6/28/2024

Omscholen naar data-analist

In een wereld waar data de nieuwe olie is, groeit de vraag naar deskundigen die deze kostbare hulpbron kunnen interpreteren en analyseren. Data-analisten staan in de voorhoede van deze transformatie, waarbij ze inzichten ontsluiten die bedrijven en organisaties helpen om betere beslissingen te nemen. Misschien heb je je wel eens afgevraagd hoe je deel kunt uitmaken van dit uitdagend vakgebied. De weg naar een functie als data-analist is verrassend toegankelijk, vooral met de juiste begeleiding en training. In deze blog verkennen we hoe je je kunt omscholen naar een carrière als data-analist en hoe Startel jou hiermee wil helpen. 

Wat is data-analyse? 

Data-analisten verzamelen, verwerken, en analyseren data om trends te identificeren, voorspellingen te doen, en aanbevelingen te geven. Deze rol vereist een combinatie van technische vaardigheden, zoals programmeren in talen als Python of R, en zakelijke inzicht om data te vertalen naar strategische beslissingen. 

Data-analyse is het proces van het systematisch onderzoeken van datasets om conclusies te trekken over de informatie die ze bevatten. Dit proces omvat verschillende stappen en technieken, variërend van het verzamelen en opschonen van gegevens tot het analyseren en visualiseren ervan, en uiteindelijk het interpreteren van de resultaten om beslissingen te ondersteunen of inzichten te verkrijgen. 

Dit zijn de belangrijke componenten van data-analyse: 

 • Dataverzameling: Dit is de eerste stap waarbij data uit verschillende bronnen worden verzameld. De data kan gestructureerd zijn, zoals in databases, of ongestructureerd, zoals tekst, afbeeldingen, of video’s. 
 • Dataopruiming en -voorbereiding: Omdat data vaak onvolledig, onnauwkeurig, of irrelevant kunnen zijn, is het noodzakelijk om deze op te schonen en voor te bereiden. Dit proces omvat het corrigeren van fouten, het verwijderen van dubbele data, en het structureren van de data voor analyse. 
 • Analyse: Tijdens de analysefase worden statistische, wiskundige, of machine learning-technieken gebruikt om patronen of relaties in data te identificeren. Dit kan eenvoudige beschrijvende statistieken omvatten, zoals gemiddelden en standaardafwijkingen, of meer complexe analyses, zoals regressieanalyse, clustering, en voorspellende modellering. 
 • Visualisatie: De geanalyseerde data wordt vaak gepresenteerd in grafische vorm, zoals grafieken, diagrammen, of kaarten. Visualisatie helpt bij het gemakkelijker begrijpen van de data en het communiceren van de bevindingen aan anderen. 
 • Interpretatie: De laatste stap is het interpreteren van de resultaten van de analyse. Dit omvat het begrijpen van wat de data betekent, het trekken van conclusies, en het maken van aanbevelingen op basis van de bevindingen. 

Data-analyse wordt in bijna elke sector gebruikt, van financiën, gezondheidszorg, en marketing tot onderwijs, overheid, en sociale media. Door middel van data-analyse kunnen organisaties betere beslissingen nemen, processen optimaliseren, klantgedrag begrijpen, trends identificeren, risico’s beheren, en nieuwe kansen ontdekken. 

Bovendien hebben data-analisten een combinatie van technische en zakelijke vaardigheden nodig, waaronder: 

 • Kennis van programmeertalen zoals Python of R voor data-analyse en -manipulatie.
 • Ervaring met databasebeheer en querytalen zoals SQL.
 • Vaardigheid in hulpmiddelen voor data-visualisatie zoals Tableau of Power BI.
 • Sterk analytisch vermogen om complexe datasets te interpreteren.
 • Communicatievaardigheden om bevindingen effectief over te brengen aan niet-technische belanghebbenden. 

Een carrière als data-analist 

Een carrière als data-analist biedt de unieke kans om een positieve invloed te hebben. Data-analisten hebben de macht om data om te zetten in inzichten die organisaties kunnen helpen bij het nemen van geïnformeerde beslissingen, het verbeteren van hun diensten, het optimaliseren van hun werkzaamheden en het stimuleren van de groei van de organisatie. Data-analyse gaat verder dan alleen het werken met cijfers; het gaat om het vertellen van verhalen met data, het identificeren van trends en patronen die niet voor de hand liggen en het aansturen van strategische veranderingen binnen een organisatie. 

Verder biedt een carrière als data-analist een pad van voortdurende professionele ontwikkeling. De technologie en methoden die gebruikt worden in data-analyse blijven zich ontwikkelen, wat betekent dat er altijd nieuwe dingen zijn om te leren. Dit aspect van data-analyse houdt het interessant en uitdagend, en biedt talloze mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei. Daarnaast is data-analyse toepasbaar in een verscheidenheid aan sectoren – van gezondheidszorg en financiën tot marketing en overheidsbeleid – biedt het carrièremogelijkheden in diverse omgevingen. 

De vraag naar data-analisten overtreft het aanbod, wat leidt tot goedbetaalde banen en voordelen. Organisaties erkennen de waarde die data-analisten brengen en zijn bereid om te investeren in getalenteerde mensen die data kunnen vertalen in actiegerichte inzichten. Dit aspect van data-analyse zorgt voor een sterke baanzekerheid en geeft data-analisten een aanzienlijke onderhandelingspositie op de arbeidsmarkt. 

Ten slotte biedt het werken als data-analist de kans om echt een verschil te maken. Of het nu gaat om het helpen van een organisatie om efficiënter te worden, het ondersteunen van onderzoek dat leidt tot maatschappelijke verbeteringen, of het bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën, de inzichten die door data-analyse worden verkregen, bieden de gelegenheid om positieve veranderingen teweeg te brengen. 

Word een professionele data-analist bij Startel 

Bij Startel zetten wij ons in om jou te helpen om een professionele data-analist te worden. Dit doen we door middel van een uitgebreid aanbod aan trainingen en zelfstudiepakketten. Ons doel is om een brug te slaan tussen jouw huidige kennis en vaardigheden en de benodigde kennis en vaardigheden om succesvol te zijn in de wereld van data-analyse. Dit wordt bereikt door een combinatie van theorie en praktische, waarbij je niet alleen leert over de technische aspecten van data-analyse, maar ook hoe jij deze kennis in het bedrijfsleven toe kunt passen. 

Een belangrijk onderdeel van onze benadering is het bieden van toegankelijke en flexibele leertrajecten. Dit betekent dat er verschillende leermogelijkheden zijn, zoals klassikale en virtuele trainingen, evenals zelfstudieprakketten. De trainingen en zelfstudiepakketten zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderde data-analisten. Bij Startel kun je van alles leren over data-analyse, zoals statistische analyse, datavisualisatie, data mining, en predictive modeling. 

Door middel van trainingen en zelfstudiepakketten leer je hoe jij kunt werken met echte datasets en echte situaties. Dit stelt jou niet alleen in staat om de theoretische kennis toe te passen, maar helpt jou ook om praktische vaardigheden te verkrijgen die jij kunt laten zien aan toekomstige werkgevers. Bij het volgen van een klassikale of virtuele training, krijg jij begeleiding van een trainer die gespecialiseerd is in zijn vakgebied.

Hij kan bijvoorbeeld jouw vragen beantwoorden, jou begeleiden bij het leerproces en jouw advies geven over carrièremogelijkheden binnen data-analyse. Ten slotte kun je door een training te volgen in contact komen met andere deelnemers, waardoor jij jouw professionele netwerk kunt vergroten.

 


 

Begin vandaag nog aan jou nieuwe carrière!

Veelgestelde vragen

 • Wat houdt het werk van een data-analist precies in?

  Een data-analist verzamelt, verwerkt en analyseert gegevens om patronen te identificeren, voorspellingen te doen en aanbevelingen te geven. Ze gebruiken programmeertalen zoals Python of R, werken met databases en visualisatietools zoals Tableau of Power BI om inzichten te creëren die bedrijven helpen bij het nemen van strategische beslissingen.

 • Welke vaardigheden heb ik nodig om een data-analist te worden?

  Om een data-analist te worden, heb je technische vaardigheden nodig zoals kennis van programmeertalen (Python, R), ervaring met databases en SQL, en vaardigheden in data-visualisatie. Daarnaast zijn analytisch vermogen en goede communicatievaardigheden essentieel om complexe data te interpreteren en bevindingen effectief over te brengen.

 • Hoe kan Startel mij helpen om een professionele data-analist te worden?

  Startel biedt een breed scala aan trainingen en zelfstudiepakketten die zijn ontworpen om jouw kennis en vaardigheden in data-analyse te ontwikkelen. Ze bieden zowel klassikale als virtuele trainingen, en zelfstudiepakketten die geschikt zijn voor beginners en gevorderden. De trainingen combineren theorie met praktische oefeningen en bieden begeleiding van ervaren trainers.

 • Wat zijn de carrièremogelijkheden na het omscholen naar data-analist?

  Een carrière als data-analist biedt diverse mogelijkheden in verschillende sectoren zoals gezondheidszorg, financiën, marketing en overheidsbeleid. Data-analisten zijn zeer gewild, wat leidt tot goedbetaalde banen met sterke baanzekerheid. De voortdurende ontwikkeling van technologie en methoden binnen data-analyse zorgt bovendien voor talrijke mogelijkheden voor professionele groei.

Hulp nodig?
Wij helpen je!

Neem contact met ons op

 

of laat Pieter je terugbellen

Terugbelverzoek

Vul hieronder jouw gegevens in, zodat wij telefonisch contact met je kunnen opnemen.

Vul hieronder aanvullende informatie in over jouw vraag, zodat wij jou zo goed mogelijk kunnen helpen.

Wij zijn dé IT-opleider van het noorden

 • Train bij ons in Drachten of op jouw eigenlocatie.
 • Klanten geven ons een 9.2
 • Erkende trainers.
 • Ontvang een certificaat na deelname!
x