CEH staat voor Certified Ethical Hacker. Dat woordje Ethical is belangrijk: hacken klinkt op zich negatief, maar dat ‘ethical’ houdt in dat het in dit geval gaat om hacken met een positieve inslag. Je zou het gewone hacken ‘kwaadaardig’ kunnen noemen, en dit soort hacken ‘goedaardig’. Ofwel je wil met je kennis van hacken de ‘kwaadaardige’ hackers te snel af zijn. Je leert ze in feite met hun eigen wapens te bestrijden, en dat kan een heel grote, maar ook interessante uitdaging zijn!
Je leert in deze cursus je organisatie en omgeving te bekijken met de ogen van een (kwaadaardige!) hacker. Op die manier kruip je in feite in de huid van de aanvaller. Wie de Netflix-serie ‘Mindhunter’ kent, begrijpt wat er hier bedoeld wordt. Ook daar proberen ze te begrijpen hoe de crimineel denkt. De cursus gaat er dus niet van uit dat je pas wat aan beveiliging gaat doen wanneer het kwaad al geschied is (reactief), maar het is per definitie een offensieve cursus, waar het er om gaat de hacker voor te zijn. “To beat a hacker, you need to think like a hacker”.
De cursus CEH v12 is een vernieuwde, zeer actuele cursus. Geheel up-to-date gebracht, met de meest recente inzichten. De oorspronkelijke cursus CEH is oorspronkelijk alweer uit 2003. Je kan je voorstellen dat die in geen enkel opzicht meer lijkt op de huidige, we hebben het over 20 jaar geleden. Zo’n beetje het stenen tijdperk: hacken werd toen waarschijnlijk nog gedaan met een hack-bijl. Maar alle gekheid op een stokje: met de huidige CEH v12 cursus ben je uitstekend toegerust voor de bedreigingen van tegenwoordig.
Beste trainers
Studenten leren hoe de perimeterverdediging werkt en ze worden vervolgens binnengeleid in hun eigen netwerken d.m.v. het scannen en aanvallen daarvan, zonder dat een netwerk echt wordt beschadigd. Je leert hoe indringers privileges ontwikkelen en hoe je een systeem daartegen kunt beveiligen.