Iedereen kent Microsoft natuurlijk. En iedereen werkt ondertussen wel met een of ander Microsoft-product. Is het niet met Azure, dan is het wel met Windows. Of met Word. Of met Excel. Of met Outlook. En het zijn allemaal, die Microsoft-producten, heel volwassen applicaties, waar je veel mee kan, vaak veel meer dan je ooit zal gebruiken. Maar wat is nou precies het verschil tussen bijvoorbeeld Microsoft 365 en Office 365? We laten Office 2016 en Office 2019, evenals nog oudere (en nieuwere) versies, maar even links liggen, dat is wel duidelijk, dat zijn de ‘lokale’ kantoorapplicaties van Microsoft.
Office 365
Heel eenvoudig uitgelegd: Microsoft 365 = Office 365 + Windows 10 + EMS (Enterprise Mobility en Security). Simpel optelsommetje toch? Wellicht alweer achterhaald door de realiteit, en er moet ook “Windows 11” komen te staan. Maar het is duidelijk: Office 365 is de ‘ouderwetse’ Office 2019 (en ook hier alweer Office 2021) maar dan ‘in de cloud’. Dus altijd de laatste versie, altijd de laatste mogelijkheden, altijd veilig.

Office 365-abonnementen
Dit is een aantal, afhankelijk van het abonnement, aanwezige zaken in Office 365:
- Azure-gebaseerde Active Directory gesynchroniseerd met de on-premises AD.
- Microsoft Teams voor onlinevergaderingen.
- SharePoint om een bedrijfsintranet te bouwen.
- Yammer om een bedrijfssociaalnetwerk te maken.
Voordelen
Er zijn dus nogal wat voordelen te behalen met het gebruik van Office 365. Zeker als je het vergelijkt met de ‘ouderwetse’ Office 2019 en 2021. Maar uiteindelijk zal het een gebruiker in een bedrijf over het algemeen niets uitmaken of er een memo in Office 2021 of Office 365 wordt getikt… Maar dat Teams is toch wel erg handig, zeker als je thuis wilt werken.
De abonnementen
Er zijn – zoals bekend bij Microsoft – nogal wat manieren om te betalen. Dat lijkt een grapje maar dat is het helaas niet. Je betaalt voor wat je krijgt, en wanneer je in een heel groot bedrijf Microsoft 365 gebruikt, is de kans groot dat je er veel van gebruikt. Je kan er globaal van uitgaan dat het gebruik in een groot bedrijf (je krijgt er dan ook wel wat meer functionaliteiten voor) 2-4 keer duurder is per gebruiker (je betaalt per gebruiker een maandelijks bedrag). Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je, bij een wat beperkt pakket, moet upgraden, want zoals ik hier in een boek lees: ‘It’s easy to upgrade the plan later. Microsoft is always willing to take more of your money!’.
Werken met Microsoft 365
Het opschrift van deze paragraaf mag je dubbel opvatten. Je kan met Microsoft 365 werken (dat doe ik nu dus ook), maar je kan er ook je werk van maken. Eerst maar beginnen met gebruikmaken van Microsoft 365. Dan denken we aan het opzetten van een zogenaamde tenant. Dat is een onderdeel van de Active Directory dat één organisatie vertegenwoordigt. Een vertaling van tenant zou kunnen zijn ‘huurder’.

Landheer en pachter
Een mooie Engelse omschrijving is ‘A person who occupies land or property rented from a landlord’. En die landlord is indirect dan natuurlijk die meneer Gates… Kortom, je moet je bedrijf inrichten in Azure. Daar zijn natuurlijk trainingen voor. Al is het alleen maar dat je de zaken die Microsoft vereist op geen enkele manier zelf kan verzinnen.
De mogelijkheden van Microsoft 365
Dit zijn enkele mogelijkheden van Microsoft 365:
- Gebruikers toevoegen.
- Verschillende rollen toekennen en koppelen.
- Wachtwoorden resetten.
- Gebruikers uitschakelen of verwijderen.
- Exchange Online klaarmaken voor gebruik.
- Mailboxen onderhouden.
Â
Als het even kan wil je op de meest efficiënte manier van Teams gebruik gaan maken. Nee, Microsoft 365 is echt geen ‘out of the box’ software. Maar ook voor al deze genoemde zaken zou Microsoft Microsoft niet zijn als er niet overal trainingen en certificeringen voor zijn. Dus dat is de volgende stap in dit verhaal.
Meer weten over Basic Authentication? Bekijk hier de video!
Microsoft 365-trainingen
Momenteel zijn er drie soorten Microsoft 365-trainingen:
- Fundamentals: de basisbeginselen.
- Specialty: verdieping en industriebrede oplossingen.
- Role-Based: waarmee jij jouw ‘technical skill set’ kan uitbreiden.
De Role-Based trainingen geven, zoals al gezegd, jou de mogelijkheden om je op diverse zaken te richten. Dat kun je ook goed zien in de roadmap hieronder. Als voorbeeld de MS-600 training, met de officiële naam ‘Building Applications and Solutions with Microsoft 365’. En zo zijn er vele mogelijkheden om jezelf te verdiepen in het ongelooflijk veelzijdige Microsoft 365!
